Solucions i mesures estructurals per fer front a episodis climàtics extrems que afecten al sector de l’olivera

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha fixat en més de 46.000 hectàrees les afectacions en el cultiu d’olivera a Catalunya a causa del temporal Filomena. Jordà fa avui diverses visites a finques d’oliveres de la comarca de les Garrigues per conèixer de primera mà alguns dels danys originats en aquest cultiu.

La consellera ha explicat que “la nevada ens ha agafat quan s’ha acabat la collita. La de l’any passat està salvada, però hem de veure quina serà l’afectació sobre la collita d’aquest 2021”. Segons Jordà, podríem estar parlant d’unes reduccions del 40-50% d’una collita mitjana, però caldrà esperar els pròxims dies l’informe dels tècnics. De fet, la d’avui és una primera valoració que s’haurà d’anar concretant les pròximes setmanes.

En el marc de les visites, Teresa Jordà s’ha compromès “a treballar i buscar solucions per recuperar el potencial productiu de les zones afectades pel temporal i trobar de manera conjunta mesures estructurals a curt i mitjà termini per poder ser capaços de tirar el sector endavant”.

Tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han realitzat aquesta setmana, una vegada desglaçada la neu, la valoració dels danys que la nevada del 9 i 10 de gener ha deixat principalment al conreu de l’olivera. El càlcul total és de 46.383 hectàrees: 34.633 a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l’Ebre i 3.000 al camp de Tarragona. Les comarques més afectades són les Garrigues, el Segrià, l’Urgell, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat.

La ramaderia i altres danys de la nevada

En relació amb altres danys, a Tarragona cal remarcar l’ensorrament de la teulada del celler Vall Llach a Porrera i, en l’àmbit de la ramaderia, hi va haver incidències puntuals. En una explotació de Falset, es va enfonsar el cobert on hi havia 54 cabres, 10 de les quals van morir. També es va enfonsar la teulada d’una nau de reproductores de porcí de Gratallops, però no hi va haver cap baixa i els animals es van redistribuir a altres naus de la granja mateixa. També hi ha hagut danys en una granja de caragols a Blancafort amb afectació sobre les instal·lacions. A les Terres de l’Ebre, es va enfonsar un sostre d’una explotació avícola de Gandesa i una altra al municipi de Caseres.