Els productors d’oli d’oliva facturen més de 800 milions d’euros a Catalunya

Segons un estudi de la Generalitat, a Catalunya hi ha actualment 347 empreses productores d’oli d’oliva que facturen de manera agrupada 863 milions d’euros i ocupen 1.459 treballadors. Així es desprèn d’un estudi elaborat per ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement, i Prodeca, Promotora de les Exportacions Catalanes del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que es presenta avui dijous, 26 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial de l’Olivera. Segons l’informe, les empreses catalanes dedicades a l’oli d’oliva són fonamentalment pimes (en un 99% dels casos).

Es tracta d’un sector consolidat, ja que el 61% són firmes amb més de deu anys d’existència i un 25% superen els cinquanta anys. D’altra banda, quant a la cadena de valor del sector de l’oli d’oliva, a Catalunya, el 49% de les empreses són proveïdores per al mercat massiu; el 23% són productores artesanals, i el 20% del segment gurmetDestaca també el fet que un 37% són cooperatives.

L’estudi també subratlla que un 30% de les empreses exporta els seus productes a altres mercats, mentre que les exportacions catalanes d’oli arriben a prop de 2.000 milions d’euros en el període de 2015 a 2019. Els principals països receptors d’oli d’oliva catalans durant aquest període són França, Itàlia i els Estats Units, que sumen un 43,4% del total de les vendes catalanes d’aquest producte a l’exterior.