La producció ecològica catalana ha crescut durant el 2019 i s’estima que ho segueixi fent a causa de la crisi de la COVID-19. Cada vegada, són més les persones que aposten pel producte de proximitat i en el consum de productes ecològics i així ho demostren les dades de l’informe sobre la producció ecologicoagrària a Catalunya de l’any 2019, publicat anualment pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), ens que depèn del Departament d’Agricultura.
Contingut
La producció ecològica té bones perspectives de futur
El sector agroalimentari ecològic creix tant en quantitat d’operadors com en complexitat i heterogeneïtat de les activitats: augmenten els operadors (+7,49%), l’agricultura (+8,91%), la ramaderia (+4,75%) i les activitats agroalimentàries (+12,47%), i també les facturacions (+19,28%).
En relació amb els operadors, l’informe destaca l’augment de comercialitzadors en un 27,29%. Els productors dedicats a la producció vegetal han crescut un 5,46%, i els productors ramaders, un 5,51%. Per la seva banda, els elaboradors han pujat un 9,41%, i els importadors, un 10,91%.
L’informe confirma la tendència a l’alça
Pel que fa a les províncies, Barcelona és la primera en la taula amb 1.638 operadors, Lleida se situa com a segona amb 1.019, seguida de Tarragona amb 1.003, i Girona amb 488. A més, aquesta superfície de producció ecològica s’ha incrementat prop d’un 9% durant l’any 2019. Per tant, confirma l’aposta ferma en aquest sector agrari que té bones perspectives de futur.
Els sectors que més han crescut han estat els fruiters (1.503 ha, +12,8%), la vinya (18.632 ha, +11,7%) o els cereals (8.286 ha, +11,06%). La ramaderia ecològica també ha incrementat durant el 2019 en 971 exportacions (+4,75%) amb el vaquí de carn com l’orientació ramadera més implantada del territori. No obstant això, destaca l’evolució del vaquí de llet (14 explotacions, +55,56%), l’avicultura de carn (51 explotacions, +24,39%) o el porcí (16 explotacions, +23,08%).
Destinació de la producció agrícola
La destinació dels productes ecològics elaborats a Catalunya és el consum intern amb 253,34 milions d’euros (41,61% del total). Prop del 22% de les vendes es van fer a la resta de l’Estat que va destinar-hi 132,48 milions d’euros mentre que a la Unió Europea van pujar a 145,25 milions d’euros (23,86%) i l’exportació a països tercers fora de la UE es va elevar als 77,74 milions d’euros (12,77%). Per tant, la producció agrícola català té més èxit fora del país.
La fruita, hortalisses i productes transformats hortofructícoles són els més comercialitzats a altres països de la Unió Europea o que s’han exportat, prop del 67%. En el subsector del cultiu de fruits secs i/o manipulació, elaboració i envasament de fruits secs, un 58,8% és destinat a la UE o a països tercers.
En canvi, l’oli d’oliva encara és més clar el pes de l’exportació. Un 69,16% de les vendes van tenir com a destinació la Unió Europea o països tercers.
Et recomanem:
L’agroecologia s’obre pas entre les restriccions contra la Covid-19