La campanya de fruita en perill pel Coronavirus

 

CAMPANYA FRUITA - FIRA ÀPAT

Alcarràs, vila de 9500 habitants i el segon municipi més poblat del Segrià després de Lleida, és també la capital del Baix Segre, una de les zones de producció de fruita de pinyol (préssecs, nectarines, paraguaians…) més grans d’Europa.

 

Hi tenen la seu alguns grans exportadors de fruita del país i fabricants de maquinària, tallers, centrals fruiteres, allotjaments i serveis de tota mena… a més de granges i altres explotacions agrícoles no fruiteres.

 

L’epidèmia de coronavirus els ha agafat enllestint la campanya de la fruita, que arrenca amb la cirera i l’albercoc.

 

Falten mans per la campanya de fruita

En quatre o cinc mesos, el Baix Segre ha de fer caixa per cobrir la vida de gairebé tot l’any. Altres municipis viuen del sol i la platja o de la neu i la muntanya. Però Aitona, Torres de Segre, Seròs, la Granja d’Escarp, Massalcoreig, etcètera… viuen de la fruita i el moment decisiu de la fruita és la collita. Alcarràs és un poble gran i diversificat, però els altres s’hi juguen molt. El problema és que la campanya mobilitza cada any 40.000 treballadors temporals, segons l’Associació Empresarial de la Fruita. Però aquest any no hi són.

D’entrada, la primera feina de la campanya és aclarir els arbres: eliminar l’excés de fruita de les branques quan encara és petita. En el procés es retiren entre 500 i 1.000 peces de fruita per arbre fins a deixar-ne l’òptim d’unes 500 (uns 68 quilos) per planta, dit així a l’engròs. És una tasca lenta, laboriosa i cara perquè s’ha de fer a mà. Les màquines d’aclarir encara són experimentals i complicades, perquè cada arbre té un perfil diferent. En fi, és una feina no mecanitzada.

 

Calen mans per aclarir i també per collir. En aquesta època de l’any, en condicions normals, els temporers ja estan contractats. La pandèmia ho ha alterat tot.

 

Vols més? Et recomanem aquesta noticia.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2020!

fira-apat-2