La bomba de sabor

La recepta d’avui és una explosió d’alguns dels millors ingredients de la cuina mediterrània. Un deliciós pecat gastronòmic ideal per degustar com a tapa en bona companyia de la mà de d’un bon vi negre o tot fent unes cerveses.

Si fem una mica de repàs, la bomba és una tapa que consisteix en una bola de patata bullida d’una mida propera al puny d’una mà adulta, farcida amb sofregit de carn picada (normalment de porc i/o vedella), arrebossada i fregida en oli. S’acompanya amb allioli, salsa brava o alguna altra salsa picant (per exemple, feta amb caiena).

 

Pels més curiosos: La seva història

S’atribueix el seu origen als bars de la Barceloneta a mitjans del segle XX; concretament a la Cova Fumada. Al principi es comercialitzava com una croqueta més en 4 versions: sola, amb allioli, amb salsa picant o mig amb allioli i mig amb salsa picant. Un client en provar-ne una va exclamar que era «la bomba» (perquè era deliciosa o bé perquè era molt picant, com si explotés a la boca) i arran d’això va rebre aquest nom.

 

Ingredients per a la recepta (8 bombes de patata)

  • 1 kg de patates per bullir
  • 100 g de carn de porc picada
  • 1 cda de farina de blat
  • 1 ou
  • 1 cda de mantega
  • Sal i pebre
  • Per arrebossar fa servir pa ratllat o panko, un ou i farina
  • Salsa brava
  • Salsa allioli

 

Elaboració de la recepta

  1. Bullim les patates
    • Comencem amb la patates. Bullim un quilo de patates en abundant aigua amb sal. Després de més o menys 40 minuts ja estaran toves per dins. Traiem i reservem.
  2. Sofregim la carn
    • En una paella àmplia, sofregim la carn picada amb unes gotes d’oli fins que estigui ben feta i es comenci a enganxar la paella. Salpebrem la carn i reservem.
  3. Fem un puré
    • En la mateixa olla on hem bullir les patates, piquem les patates i fem un puré. Incorporem les dues cullerades de farina, una mica de sal i pebre, l’ou sencer i la carn picada. Barregem bé, provem i reservem. Hem d’obtenir un puré de patates una mica sec. Guardem-ho a la nevera una hora.
  4. Fem les bombes de patata
    • Traiem el puré de la nevera i fem boles de patata d’uns 5 centímetres de diàmetre. Passem les bombes de patata per una cadena d’arrebossat amb farina, ou batut i pa ratllat.
  5. Fregim les bombes
    • Fregim les bombes en abundant oli a 150 ºC fins que estiguin daurades per totes bandes. Quan estiguin llestes les traiem i les posem sobre paper de cuina per treure l’excés de greix.
  6. Servim amb les salses
    • Posem la bomba en un plat i reguem generosament amb la salsa allioli i després amb la salsa brava.

 

Vols més? Et recomanem aquesta recepta.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2020!

fira-apat