Manipulació d’aliments en establiments

Existeix el carnet de manipulador d’aliments? Es necessita algun document oficial acreditatiu? Avui parlarem de tot el que necessites saber sobre la manipulació d’aliments i donarem alguns consells per evitar ensurts.

 

 

 

El carnet de manipulació d’aliments a efectes pràctics va deixar d’existir l’any 2000. Així doncs, l’Administració pública va deixar de tutelar la formació en seguretat dels productes d’alimentació fent-ne responsables a les empreses. Per aquest motiu, els establiments són els únics responsables de garantir la seguretat alimentària de tota la seva activitat, mentre que l’administració es responsabilitza de fer les inspeccions pertinents per comprovar-ho.

 

Conseqüències negatives

Tot i així, és important que els treballadors estiguin ben formats en la manipulació alimentària ja que un petit error pot causar grans perjudicis com malalties o intoxicacions. Les sancions per infraccions en aquesta matèria establertes per la llei de salut pública van des de 30001 a 600.000 euros. A més s’ha de tenir en compte, el perjudici (en ocasions irreversible) per a la imatge del local (el nom del qual és legal desvelar quan ocorre una sanció catalogada como “molt greu”).

Al setembre de 2016, per exemple, un restaurant de Logronyo va haver de pagar 7.000 euros de multa per la toxiinfecció alimentària de 41 persones per salmonel·losi a truites de patates. Va ser tipificada la infracció com a “greu”. Així doncs, una truita amb un nivell de contaminació bacteriana “altíssim”, va causar un centenar de persones afectades per salmonel·losi a un bar de Cadis durant els carnavals de 2016. Segons Agencia EFE, les causa principal va ser exposar-la massa temps a temperatura ambient de més de 30 graus.

Consells i recomanacions

  • Formar directament als seus empleats a través de programes específics de manipulació d’aliments i APPCC (Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control)
  • Assegurar-se com a mínim de la idoneïtat de la formació del treballador comprovant que ha fet un curs presencial, recent, en què realment ha manipulat aliments.
  • Procurar que els treballadors estiguin en formació contínua perquè no abaixin la guàrdia.
  • Contractar els serveis d’una empresa de consultoria externa, que periòdicament posi al dia als treballadors de les pràctiques correctes en manipulació d’aliments i en APPCC.
  • Temari recomanat: curs bàsic d’higiene alimentària que després es pot perfeccionar amb cursos complementaris, com ara cursos d’APPCC, traçabilitat d’aliments, al·lèrgies, etiquetatge, etc.
  • Empreses com SAIA ofereixen cursos totalment actualitzats d’acord amb la normativa, amb tecnòlegs i tecnòlogues dels aliments amb àmplia experiència i formació.

 

Vols més? Et recomanem aquesta noticia.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2020!

fira-apat-2