Recepta: Carxofes farcides

Carxofes farcidesLes Carxofes farcides són molt típiques a Catalunya, concretament a: la Delta de Llobregat, el Maresme, el Delta de l’Ebre, a Benicarló i al Baix Segura.Aquest pla es pot menjar cru o cuit, depenent el gust de la persona.

Les formes més tradicionals de menjar-se són a la brasa i al forn. Després també es poden menjar fregides, arrebossades o també com a acompanyant d’altres plats com ara amb carn. També es poden omplir amb: carn picada, bacallà, marisc, pernil, ous, samfaina…

Les carxofes farcides també són populars per anar més enllà d’Espanya, arribant a França i Itàlia, en territoris com la Sardenya, la Viola de Provença i la Tudela.

Les mengis com les mengis, una cosa és segura, són boníssimes! Ara que ja és època de carxofes us portem una recepta per llepar-vos els dits: carxofes farcides.

 

Recepta de carxofes farcides

Ingredients per les carxofes farcides:

  • 12 Carxofes mitjanes
  • 400 g de carn de magre picada
  • 1 ceba
  • 2 Dents d’all
  • 200 g de tomàquet triturat
  • 150 g de formatge ratllat
  • 1 Fulla de llorer
  • 1 Cullerada petita d’herbes provençals
  • 1/2 llimona a rodanxes
  • 3 L d’aigua
  • 3 Cullerades d’oli d’oliva
  • sal al gust

 

Elaboració de la recepta

  1. En primer lloc, començarem pelant les cebes i picant-les a trossos petits. Un cop pelades, també farem el mateix amb els alls.
  2. Reservem les cebes i l’all picat i passarem a les carxofes. Les netejarem i tallarem les puntes i les tiges. També traurem les fulles de fora més dures.
  3. Abans de cuinar les carxofes a la cassola, prepararem el forn. El posarem a precalentar a 200ºC.
  4. Ara cuinarem les carxofes a la cassola, afegint-hi la fulla de llorer, les rodanxes de llimona i un grapat de sal. Ho cobrirem amb aigua i ho posarem a foc mig.
  5. Ho courem tot durant uns trenta minuts aproximadament o fins que les carxofes estiguin tendres. Per comprovar que estan ben cuites, punxarem amb el cul d’un ganivet, si entra sense fer molta força ja estaran llestes. Les deixarem a part perquè es refredin.
  6. A continuació, retirarem la cassola del foc i traurem les carxofes amb una escumadora, col·locant-les en un plat. Les reservarem per més endavant.
  7. Ara és el moment de recuperar les cebes i els alls que hem preparat al principi. Posarem una paella al foc amb oli. Quan estigui calent, afegirem les cebes i els alls, sal al gust i herbes provençals.
  8. Ho sofregirem tot un parell de minuts i hi afegirem la carn picada, afegint una mica més de sal i cuinant-ho durant uns 8 minuts aproximadament. Finalment, abocarem el tomàquet triturat i ho remourem tot bé.
  9. Tot seguit, en una safata de forn hi posarem una mica del tomàquet triturat, juntament amb sal, oli d’oliva i herbes provençals.
  10. Ara tornarem a les carxofes. Quan estiguin fredes les haurem de buidar del centre amb una cullera i amb molt de compte de no trencar-les. Ens podem ajudar amb un ganivet
  11. Col·locarem les carxofes sobre el sofregit que hem posat sobre la safata de forn. Paral·lelament, triturarem la carn de les carxofes i ho courem a la paella juntament amb la carn.
  12. Finalment, omplirem les carxofes amb la carn i el tomàquet perquè quedin ben farcides. Li tirarem una mica de formatge ratllat per sobre i posarem les safates al forn.
  13. Ho deixarem gratinar al forn uns 8 minuts a uns 200ºC. Serviu-les calentes!

Carxofes farcides

 

Vols més? Et recomanem aquesta recepta.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2020!

fira-apat-2