Aquest Nadal Torró d’Agramunt!

torró d'AgramuntEl Nadal és una època plena de dolços. Tortell de reis, neules, polvorons, massapans… però segurament un dels que està més present aquí és el torró. N’hi ha de molts gusts, els clàssic com torró d’Agramunt, crema cremada, xocolata o fruitsecs, i d’altres més originals com gintònic, de curry i freses o de mojito, per exemple.

Però, sabeu perquè els mengem per Nadal?

 

L’origen del torró

 

El més lògic és pensar que donat l’elevat cost dels ingredients emprats en la seva elaboració, la mel i les ametlles, el torró fos un aliment reservat a ocasions especials. Igual que el marisc és degustat per moltes famílies només quan l’arbre de Nadal regna la casa, amb el torró passava exactament el mateix.

No obstant això, en diferents escrits es pot trobar possibles raons per les quals la tradició és la que és. Al segle XVI l’escriptor, gastrònom i cuiner del rei Felip II, Antonio Martínez Montiño, tenia per costum servir a taula real torrons durant les celebracions nadalenques. El poble, llavors, podria haver seguit els costums del seu monarca.

En el mateix segle, l‘any 1582, un document municipal d’Alacant assenyala que «de temps immemorial» es paga el salari als treballadors, amb motiu de les festes de Nadal, «part en diners i part en un present que se’ls dóna, torrons».

No està clar 100% l’origen dels torrons per Nadal, però el que sí que està clar és que són boníssims i ens encanten. Per aquest motiu, us portem la recepta del Torró d’Agramunt, tradicional de terres catalanes.

Recepta Torró d’Agramunt

Ingredients:

  • 400 g d’avellanes torrades
  • 400 g de mel
  • 1 clara d’ou
  • Pa d’àngel
  • farina

Elaboració:

  1. Començarem destriant i pelant les les avellanes torrades.
  2. Seguidament, en un cassó possarem a coure la mel a foc suau i  l’anirem remenant amb una cullera de fusta fins que agafi el punt de bola fluixa.
  3. A continuació, muntarem la clara d’ou a punt de neu ,afegint-la a la mel cuita sense parar de remenar. Quan la barreja sigui homogènia ho apartarem del foc.
  4. Continuarem afegint les avellanes, poc a poc, a la mel blanquejada i ho barrejarem tot bé.
  5. Quan la pasta sigui homogènia, la possaremdamunt d’una taula ben enfarinada i en farem porcions petites, que les anirem col·locant entre dos fulls de pa d’àngel. Que aprofiti!

torró d'Agramunt

 

Vols més? Et recomanem aquesta recepta.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2020!

fira-apat-2