Els Espigalls del Garraf – l’àpat temàtic de Parc a Taula

espigalls del garrafEls Espigalls del Garraf – l’àpat temàtic de Parc a Taula

 

El passat dijous 21 de novembre, Parc a Taula, de la Diputació de Barcelona, va organitzar un àpat temàtic dedicat als Espigalls del Garraf en l’Institut Joan Ramon Benaprès.

Un àpat que té com a objectiu difondre el coneixement i el consum dels espigalls del Garraf.

No és el primer àpat temàtic que Parc a Taula realitza amb l’objectiu de difondre els valors dels espais naturals i els recursos que ofereixen a partir de la gastronomia i amb la participació dels productors, elaboradors i restauradors del territori. A més a més, col·laboren amb empreses i escoles adherides a la iniciativa Parc a taula.

El menú que veren confeccionar els cuiners de l’Institut Joan Ramon Benaprès tenia com a eix central l’espigall del Garraf i, ha conduït tots els plats del menú, que anaven maridats amb vins i un escumós del Penedès. El menú presentat va consistir en:

  • Xips de verdures i espigalls
  • Croquetes de bacallà i espigalls
  • Corball amb espigalls
  • Risotto de bolets, espigalls i parmesà
  • Llaminera de porc i trinxat d’espigalls
  • Duo de pastís sacher i bailana amb espigalls ensucrats

espigalls del garrafEls Espigalls del Garraf

L’espigall és una varietat de la col que només produeix fulles i a la qual es denomina també col brotonera. Consta de dues parts, els brotons i els espigalls que corresponen a diferents fases del creixement.

Recuperada i conreada a la zona de Garraf, Sitges o Vilanova i la Geltrú, és la varietat de col més antiga, ja que, fins i tot abans dels romans, era l’únic tipus de col que es consumia i tenia aquestes característiques.

Les seves fulles són de color verd fosc, allargades i amb serrells al final. De gust més suau que una col, les seves tiges recorden una mica als espàrrecs verds.

L’època de recol·lecció per excel·lència és a finals de tardor que és quan genera uns brots amb molta fulla (brotons), i s’estén fins a finals de l’hivern.

 

 

Com utilitzar espigalls a la cuina

 

L’espigall és una verdura per prendre crua, en saltats, al vapor… és molt versàtil i apte per a tota classe d’acompanyaments. Es poden escaldar lleugerament les seves fulles per a una amanida cruixent o prendre crua, tallada molt fina. Les tiges trossejades es poden afegir per separat a diferents plats. Des de fa un temps s’ha convertit en un important reclam gastronòmic.

 

Propietats dels espigalls

 

Els espigalls posseeixen les propietats nutricionals de les cols i més especialment de les cols arrissades o crestes. Són molt riques en Vitamina C, vitamina A i minerals com el calci, potassi i magnesi entre d’altres. El seu intens color verd denota la presència de clorofil·la, que actua com a oxigenant i desintoxicant de l’organisme.

Antiinflamatòries, milloren la salut de l’estómac, el funcionament hepàtic i pulmonar gràcies a la presència de compostos ensofrats

Ara ja coneixeu una mica més dels Espigalls! Gràcies a programes com Parc a Taula, s’estan recuperant productes catalans de tota la vida.

 

espigalls del garraf

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter !