Uns pastissets molt elegants: les lioneses

Les lioneses o els profiterols són petits pastissets individuals de forma rodona elaborats amb pasta choux i farcits de nata muntada, que se solen decorar amb xocolata desfeta o simplement sucre glaç. Uns pastissets molt elegants i bons que solen agradar a tothom.

Encara que sembla una recepta molt sofisticada, a casa podem preparar amb facilitat unes lioneses delicioses.

 

lioneses

Recepta de lioneses farcides de crema

Ingredients per les lioneses

  • 130 gr. aigua
  • 120 gr. llet sencera
  • 100 gr. mantega
  • 1 pessic de sal
  • 5 gr. sucre
  • 160 gr. farina de rebosteria
  • 4 ous mitjans
  • 150 gr. sucre glaç

lioneses

 

Ingredients per la crema

 

  • 1/2 litre de llet
  • 40 g de midó de blat de moro (Maizena)
  • 125 g de sucre (unes 8 cullerades rases)
  • 50 g de mantega o margarina
  • 4 rovells d’ou
  • 1 beina de vainilla

 

Elaboració de les lioneses

 

  1. Abans de començar amb la preparació de la massa, preescalfarem el forn a 180 °C amb el programa d’aire.
  2. Agafarem el got de la batedora i hi posarem la llet,  l’aigua, la mantega, la sal i el sucre i  ho programarem 5 minuts, a 90 graus i velocitat 2.
  3. Tot seguit, agregarem la farina de cop i programarem la batedora 15 segons a velocitat 4. Ho deixarem refredar, retirant el got de la batedora durant uns 5-10 minuts.
  4. A continuació, posarem el vas a la màquina a velocitat 4 i, sense programar temps, afegirem els ous d’un en un.
  5. Quan la massa ja estigui ben lligada, la posarem en una màniga pastissera per fer les lioneses.
  6. Finalment, farem petites boletes sobre una safata de forn amb paper per enfornar i ho courem al forn durant 30 minuts.  Quan estiguin cuites, les deixarem refredar per poder obrir-les i emplenar-les del que més us vingui de gust! En aquest cas, us proposem de crema pastissera.

 

lioneses

Elaboració de la crema pastissera

 

  1. Per a fer la crema pastissera posarem, en una cassola sobre el foc, la llet i la beina de vainilla al costat de les llavors de la vainilla, que haurem extret prèviament, i ho portarem a ebullició. Ho retirarem del foc i ho reservarem, esperant que baixi la temperatura. Un cop baixa, colarem la llet i retirarem la vainilla.
  2. Tot seguit, en un bol, barrejarem els rovells d’ou i el sucre fins a aconseguir una barreja homogènia. Dissoldrem el midó de blat de moro, preferiblement amb una mica de llet freda perquè es desfaci millor, i després incorporarem el conjunt a la mescla.
  3. A continuació, incorporarem lentament la llet al costat de la maizena, sense deixar de remenar. Atenció a la temperatura de la llet, no pot sestar molt calenta perquè no es cuinin els rovells.
  4. Quan tinguem la barreja preparada, la posarem a foc lent sense deixar de remenar per evitar que s’enganxi. Haurem d’esperar que s’espesseixi per obtenir la consistència de la crema pastissera i ho retirarem del foc. Finalment, incorporarem la mantega per donar una cremositat increïble a la crema (us recomanem treure la mantega de la nevera una estona abans de preparar la crema pastissera, perquè sigui més fàcil de mesclar).

 

Quan ja tingueu les lioneses amb la crema pastissera ja les podreu servir, si voleu, acompanyades amb xocolata desfeta o sucre glaç.  Bon profit!

 

Vols més? Et recomanem aquesta recepta.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter si fas alguna recepta de Fira ÀPAT !

fira-apat-2