La lluita contra el frau alimentari: Blockchain

La lluita contra el frau alimentari: Blockchain

 

La tecnologia Blockchain, una eina destinada a millorar  la traçabilitat, l’autocontrol i la prevenció del frau alimentari.

 

frau alimentari

 

Avui dia, el concepte de “cadena de valor global” s’està consolidant cada cop més en el sector de l’alimentació i begudes, amb múltiples agents i mercats al costat d’un consumidor cada vegada més preocupat per la qualitat i la seguretat dels productes que consumeix.

És per això que, cada vegada és més important generar mecanismes que permetin assegurar per un costat a les empreses que participen en aquestes cadenes que, el que compren és efectivament el que creuen comprar; i per un altre costat, traslladar al consumidor amb transparència la seguretat que aquest també compra el que creu comprar.

És fonamental generar mecanismes que permetin assegurar una traçabilitat real de les transaccions i productes al costat de la informació associada a aquestes, així com garantir la integritat d’aquesta informació.

Per resoldre aquesta qüestió, s’ha creat la tecnologia Blockchain, una forma efectiva d’equilibrar la necessitat de confidencialitat amb la necessitat de transparència. Aquesta integritat de les dades marcarà un element diferencial per assegurar la qualitat i la seguretat alimentària del producte.

 

frau alimentari

 

El frau alimentari a Catalunya

 

El passat més d’octubre, a Hospitalet de Llobregat, va tenir lloc una jornada Blockchain organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

Hi ha participat unes cent empreses agroalimentàries amb el propòsit d’aprendre i debatre sobre la tecnologia blockchain aplicada en el camp alimentari, concretament com a instrument per al control de la traçabilitat dels aliments i la lluita contra el frau alimentari.

Els beneficis de la tecnologia Blockchain

 

L’aplicació de la tecnologia Blockchain a la cadena de valor permet:

  • Estalviar temps i costos en la realització de transaccions
  • Reduir el risc de manipulació de la informació
  • Millorar la confiança a través d’operacions transparents.

frau alimentari

La tecnologia blockchain té múltiples aplicacions per al sector alimentari, particularment a la millora de la integritat i la transparència alimentària en l’àmbit de la traçabilitat, el frau i la seguretat alimentària, autenticant l’origen i distribució dels productes. La tecnologia Blockchain pot ajudar a rastrejar les fonts d’aliments en casos de malalties transmeses pels aliments, detectar fraus alimentaris i limitar el malbaratament d’aliments.

El futur de Blockchain inclou fer que les dades digitals sobre els aliments siguin accessibles per als consumidors, el que reforçarà la confiança d’aquest en els productes que consumeix.

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis seguir-nos a Facebook, Instagram i Twitter Fira ÀPAT 2019!