Prepareu una sopa de castanyes i pernil per llepar-vos els dits

Prepareu una sopa de castanyes i pernil per llepar-vos els dits

 

Aquesta setmana és la festa de les castanyes, els moniatos i els panellets: la Castanyada. Una festa que tradicionalment es celebrava el dia de Tots Sants tot i que s’ha anat desplaçant cap a la vigília d’aquest dia, la nit entre el 31 d’octubre i l’1 de novembre.

castanyes

 

Com moltes altres celebracions tradicionals, la Castanyada prové d’una antiga festa ritual funerària, vinculada amb ancestrals i oblidats cultes pagans.

 

La festa consisteix a menjar castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. Tot això, acompanyat de vi moscatell.

També, per aquestes dates és tradicional la figura de la castanyera, que ven pels carrers castanyes torrades i calentes, habitualment embolicades en paper de diari.

 

Quan ens trobem en aquesta temporada, és el moment d’aprofitar la frescor d’aquest fruit per incloure’l en algun plat. Per aquest any, us portem una sopa diferent, molt original però sobretot  boníssima: sopa de castanyes amb pernil.

Ingredients per la sopa de castanyes

 

(4 comensals)

 

  • 200 grams de castanyes
  • ½ porro
  • 1 ceba petita
  • 650 grams de brou de pernil
  • oli d’oliva
  • pebre negre
  • farigola
  • sal
  • 80 grams de pernil a daus
  • 2 castanyes pelades
  • cibulet fresc
  • oli d’oliva verge extra.

castanyes

Elaboració  de la sopa de castanyes

 

Les quantitats que us proposem dels ingredients, estan pensades per a quatre comensals. Això no obstant, si hi serviu en bols petits, és un aperitiu excel·lent per un dia especial com pot ser Nadal.

 

  1. Començarem pelant i picant el porro i la ceba a juliana. Seguidament, prepararem els dauets de pernil i les dues castanyes pelades i laminades per la decoració del plat.
  2. Posarem una cassola al foc amb una mica d’oli d’oliva. Quan estigui calent, hi saltejarem les làmines de castanya i el pernil, i ho retirarem tot, reservant-los per quan emplatem la sopa.
  3. En la mateixa cassola i a foc baix, estovarem la ceba i el porro que hem tallat anteriorment, afegint una mica de sal. Quan les verdures estiguin transparents, hi afegirem les castanyes (ja pelades) ben torcejades. Ho ofegarem un parell de minuts i ho salpebrarem al gust. També hi afegirem la farigola i, finalment, el brou de pernil.
  4. Ho deixarem al foc fins que bulli. Un cop arribi al punt d’ebullició, ho deixarem coure durant uns 20-30 minuts, fins que les castanyes estiguin ben tendres.
  5. Finalment, triturarem les castanyes amb el brou, fins que obtinguem una crema lleugera.

 

A l’hora de servir, hi afegirem una mica de daus de pernil i castanya que havíem saltejat prèviament. Si es vol una mescla més líquida, tan sols és qüestió d’afegir-hi més brou.

 

Que aprofiti!

castanyes

 

Vols més? Et recomanem aquesta recepta.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2020!

fira-apat-2