Crisi en les exportacions del sector agroalimentari

Crisi en les exportacions del sector agroalimentari

 

Des del 18 d’octubre, les exportacions de productes agroalimentaris de la Unió Europea cap a Els Estats Units sortirà més car.

 

L’Administració del president nord-americà, Donald Trump, ha imposat aranzels per valor de 7.500 milions de dòlars a béns dels països de la Unió Europea (UE) que afectaran principalment a Espanya, Alemanya, França i el Regne Unit.

 

El tercer destí fora la UE on s’exporten productes agroalimentaris d’aquí Catalunya és Els Estats Units, després de la Xina i el Japó. Representa el 3,3% de les exportacions mundials d’aliments i begudes catalanes i és el 8è mercat mundial.

exportacions

Els sectors més perjudicats a Catalunya en les exportacions

 

La carn, el vi i l’oli d’oliva són els sectors on més ha afectat Catalunya. Segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, el 2018 es va exportar 55,7M€ d’oli d’oliva a Nord Amèrica. Aplicant aquests aranzels, el sobre cost que suposaria seria equivalent a 13M€, això únicament en el sector de l’oli d’oliva català.

 

També ha sortit repercutit al sector català del vi i el cava, tot i que no en tanta mesura. El principal afectat és el vi amb una graduació menor a 14% d’alcohol, que l’any passat va facturar 27M€, el que suposaria un increment del cost de 6,8M€. En contrapartida, el cava no quedaria afectat pels aranzels imposats per Els Estats Units.exportacions

 

Per últim, el sector de la carn també quedaria afectat. Dels 31,5 milions d’euros que es van exportar l’any 2018, augmentaria 5,5M€ el sobre cost, especialment la carn de porc congelada i tots els processats de porc, és a dir salsitxes o pernil.

 

Hi ha altres sectors com el del peix i marisc o la fuita que també es veuran afectats. Dels 20 milions d’euros que es va exportar l’any passat en peix i mariscs, s’hi veuran afectats especialment els mol·luscs i marisc.

 

La fruita és, possiblement, un dels sectors que menys pateixi, ja que gairebé no exporta fruita ni horta a Nord Amèrica. Això no obstant, a partir d’aquest mes, els aranzels existents augmentaran un 25%.

Hi ha alguna solució?

 

De seguida que es va conèixer la notícia, Teresa Jordà, consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va cridar a una Taula Agrària amb l’objectiu d’analitzar aquest increment dels aranzels als productes agroalimentaris europeus.

 

Des del DARP, s’han compromès a fer tot el possible per intensificar més les polítiques de promoció del comerç internacional i cridar al consum intern. També han fet una crida al ministre en funcions d’Agricultura, Luis Planas, i a tots els encarregats de la Unió Europea que facin el que puguin per desactivar el conflicte per una via diplomàtica.

 

Com sempre, des de Fira ÀPAT seguirem impulsant el consum i la producció de productes agroalimentaris catalans en el nostre país!

 

exportacions

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis seguir-nos a Facebook, Instagram i Twitter Fira ÀPAT 2019!