Descobreix els moniatos

Descobreix els moniatos

moniatosHa començat la temporada dels moniatos, també conegut com a batata, patata dolça o papa dolça, entre altres noms, tot i que a causa del sistema de cultiu i producció actual, amb el qual podem trobar hortalisses, fruites i verdures pràcticament tot l’any, pot sonar estrany. No obstant això, des de Fira ÀPAT sempre apostem per recuperar el calendari i l’estacionalitat dels productes agroalimentaris, i la temporada del moniato és tardor i hivern.

 

En els últims anys ha augmentat el consum de moniato, i també s’ha ampliat la forma de consumir aquest tubercle, no només es gaudeix rostit o en guisats, també es fan tota mena de postres, substitueixen el pa en unes torrades… i és que el moniato és un d’aquests aliments que, a més de ser accessible i econòmic, és molt versàtil, tan apropiat per a la cuina dolça com per a la salada, al que cal sumar que és un aliment saludable.

 

Les 6 curiositats dels moniatos

 

 1. El moniato està compost per un 70% d’aigua (aproximadament) i un 30% de matèria seca, majoritàriament són carbohidrats, al voltant d’un 70% d’aquests són midó.
 2. Les propietats nutricionals del moniato són similars als de la patata, però el moniato té més hidrats de carboni compostos per midons complexos i sucres, per això és més dolç que la patata. També cal destacar que l’índex glucèmic del moniato és inferior al de la patata.moniatos
 3. El moniato és un aliment baix en calories, conté unes 115 Kcal per cada 100 grams, i si es cuina mitjançant mètodes de cocció saludables, és ideal per a qualsevol mena d’alimentació, fins i tot en dietes d’aprimament o pèrdua de greix, així com per a persones amb diabetis, sempre que es faci un consum moderat.
 4. El moniato aporta en quantitats considerables vitamines del grup B, vitamina C, minerals com el calci, el manganès i el potassi, a més de fibra.
 5. La millor manera de conservar el moniato a casa és en un lloc fosc, airejat i a una temperatura d’uns 15º C.
 6. Una bona alternativa a les patates fregides són els moniatos fregits, tot i que serà encara millor si es fan els bastons de moniato al forn fins a deixar-los cruixents, com si fossin moniatos fregits, no és el mateix el forn que el fregit, però sí que serà una guarnició o un aperitiu molt més saludable i baix en calories.

 

Us atreviu a preparar-los a casa? Nosaltres us portem una recepta molt senzilla perquè comenceu a gaudir de la cuina de moniato.

Crema de carabassa i moniato

 

Ingredients

 • 1-2 moniatos
 • 1/2 carabassa
 • 1 L d’aigua
 • 1 ceba
 • sal

 

Elaboració

 

 1. Començarem pelant els moniatos i la carabassa i ho tallarem tot a trossets.
 2. A continuació, courem la ceba durant uns cinc minuts en una olla amb un rajolí d’oli d’oliva. Passats els cinc minuts, afegirem els trossos de carabassa i moniato que haurem preparat prèviament, i ho courem un parell de minuts més.
 3. Seguidament, afegirem el litre d’aigua o fins que cobreixi tot i es posarà la sal al gust del consumidor.
 4. Ho bullirem tot a foc mig-baix durant aproximadament 15-20 minuts i ho retirarem del foc. Es pot anar punxant per comprovar la cocció del producte.
 5. Un cop estigui bullit, amb l’ajuda del minipimer, ho triturarem fins a aconseguir una textura cremosa.
 6. Finalment, ha arribat l’hora de servir-la! La podeu acompanyar d’encenalls cruixents de pernil o bé amb un xic de formatge de cabra i cibulet tallat ben petit.

moniatosVols més? Et recomanem aquesta recepta.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2020!

fira-apat-2