Ciència i melmelades a Fira ÀPAT amb Verit Fruit

No hi ha millor manera de consumir fruita fora de temporada que en melmelades. La melmelada va néixer per conservar la fruita, el seu sabor i les seves propietats en el temps, i malgrat el que pensa molta gent, la melmelada conté molts beneficis per a la salut.

Però, un aliment tant tradicional com es pot mesclar amb la ciència? Ens ho demostrarà Verit Fruit aquest any a Fira ÀPAT 2019, el diumenge de 13:00 – 14:00h. Descarrega’t l’entrada si no et vols perdre res!

Les melmelades de Verit Fruit

VeritFruit està format per una família d’agricultors de Bellcaire d’Urgell (Lleida). La seva especialitat és la producció de préssec i paraguaià amb una gran producció anual.

VeritFruit01A la botiga de Bellcaire actualment es pot trobar a més de fruita i verdura: Oli d’oliva, ous ecològics, melmelades, grans, i altres productes que es van afegint.

Verit Fruit tant es dediquen a la venda a peu de carrer com la venda en línia. A més a més, són membres de l’Associació Catalana de Comerç de Proximitat i treballen i promouen la producció de productes per proveir de productes segurs, saludables i saborosos als seus veïns i clients.

Practiquen una agricultura convencional (no certificada) i cultiven les fruites i hortalisses de forma tradicional com els van ensenyar els seus pares i modernitzant les seves explotacions.

S’ha de destacar que Verit Fruit ha rebut ja tres distincions internacionals. El passat mes de març participaven en un prestigiós concurs, amb tres melmelades cítriques, i obtenien una quarta posició en les categories presentades. Amb el seu producte estrella, la melmelada de taronja amarga, fa unes setmanes guanyaven un bronze al Japó i recentment, amb el mateix producte, han aconseguit el major dels distintius internacionals en gastronomia obtenint una estrella als premis Great Taste.

En resum, Verit Fruit produeix fins a una vintena de varietats  de melmelades, innovant i potenciant la fruita de la terra.

Per l’ocasió us portem un experiment de ciències per fer a la cuina de casa: Melmelada!

L’elaboració de melmelada és una activitat tradicional molt gratificant  per gaudir en família. Els nens poden col·laborar elegint la fruita, netejant-la, posant-hi sucre, etc. El més important és que gaudeixin del procés de preparació i que aprenguin a valorar els beneficis d’una alimentació saludable. Amb aquest experiment podrem veure que hi ha darrere de la fabricació i la conservació de la melmelada.

Com fer melmelades casolanes

Ingredients per les melmelades (És preferible fer poca quantitat)

*Fruita Fresca. Per millors resultats, hem de fer servir ¾ de fruita en el seu punt de maduració i ¼ de fruita verda.

*Bastant sucre. Per cada part de fruita s’ha de fer servir, aproximadament, 2 de sucre. Amb el sucre és millor que sobri i que no falti, el pitjor que pot passar és que si ens passem amb el sucre la melmelada sigui molt dolça i que quedi més consistent.

*Suc de mitja llimona.

*Olla, cassola i altres eines de cuina.

*Pots de vidre per emmagatzemar i conservar la melmelada.

*Aigua.

 

Procediment per fer les melmelades casolanes

 

*Renta, pela, trosseja i treu l’os a la fruitamelmelada

 

*Barreja la fruita amb el sucre i el suc de llimona i deixa que es maceri mentre prepares els pots. Als nens els encantarà remenar.

 

*En aquest punt, haurem de posar els pots i les tapes en una olla. Ho cobrirem amb aigua i fem que bulli durant almenys 15 minuts.

 

*Tirarem la barreja en un cassó i ho escalfarem removent constantment.

 

*Quan comenci a bullir hem de comptar 5 minuts. Ja hauria d’estar llest! Per estar segurs, posarem una culleradeta al congelador per tal que es refredi ràpidament. Si després de refredar-se és massa líquida, llavors vol dir que necessita més temps.

 

*Traurem els pots esterilitzats de l’olla i els omplirem quasi fins a dalt (deixarem uns mil·límetres) amb la melmelada calenta. Abans de tancar amb la tapa, mirarem de netejar el pot de restes i esquitxades. En una estona, metre la melmelada es refreda, escoltarem un so “pop”. Això vol dir que està hermèticament tancat. (Amb aquest mètode no garanteix la destrucció dels bacteris més resistents a la calor, per això la melmelada s’ha d’emmagatzemar a la nevera i consumir-la abans possible. Només un expert amb l’equipament adequat pot fer conserves de llarga duració.

 

Mitjançant l’elaboració de la melmelada s’aconsegueix conservar la fruita de temporada per poder gaudir d’ella durant tot l’any. Veiem com funciona:

 

*La pectina: És un tipus de glúcid que es troba a la fruita formant l’estructura de les parets cel·lulars. En presència del sucre i en un mitjà àcid es comporta com un agent gelificant que atrapa els trossos de fruita i els sucs, donant a la melmelada una textura característica.

 

*La llimona: Igualment que les fruites ja tinguin àcid, la llimona proporciona una aportació extra, que afavoreix l’acció de la pectina.

 

*La fruita: Totes les fruites contenen pectina en major o menor mesura.  Per tal que la melmelada no gelifiqui, ens convé afegir alguna fruita rica en pectina com la poma. També s’ha de tenir en compte que les fruites massa madures contenen menys pectina que les que estan a punt de madurar. Així, per afavorir la gelificació, sense comprometre el sabor, el millor és combinar totes dues.

 

*El sucre: És un ingredient fonamental, ja que aporta la brillantor necessària perquè la pectina actuï. A més, el sucre és un conservant excepcional perquè, igual que la sal, extreu l’aigua de la fruita, per tant, dificulta la proliferació de microorganismes (ja que no tenen aigua necessària per a la vida). Per tant, la melmelada baixa en sucres, senzillament, no és melmelada.

 

*La cocció: Amb la calor el sucre penetra millor a la fruita facilitant la feina de la pectina. Per altra banda, la cocció destrueix microorganismes patògens, i fa que l’aigua de la fruita s’evapori. Per aquest motiu, s’han d’esterilitzar els pots.

 

*Envasat: L’envasat de la melmelada s’ha de realitzar en pots esterilitzats i calents un cop hem acabat el procés de cocció. Els pots han d’omplir-se gairebé fins dalt per deixar poc lloc a l’aire. Abans de col·locar la tapa, l’aire dels pots està molt calent, la velocitat de les seves molècules és molt elevada i l’aire s’escapa lliurement. Quan s’enrosca la tapa l’aire de l’interior es refreda, la velocitat de les molècules disminueix i exerceix menys pressió.

 

Ara la pressió que exerceix sobre la tapa la pressió atmosfèrica és més gran que la que exerceix l’aire de l’interior.

 

El resultat és que la pressió atmosfèrica acaba comprimint la tapa i escoltem el “pof”.

 

Atenció: Els pots queden segellats i l’aire no pot entrar, però això no evita el creixement dels bacteris. Aquest mètode només es pot fer servir per petits lots que conservem a la nevera i es consumeixin en un període curt de temps.

 

 

Descobreix més xefs com aquest a Fira ÀPAT 2019! Descarrega’t la teva entrada per Fira ÀPAT 2019 tant si ets professional del sector o particular!

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis seguir-nos a Facebook, Instagram i Twitter Fira ÀPAT 2019!