Cuina catalana amb un toc creatiu: Sergi de Meià

Aquest any a Fira ÀPAT faràs La volta al món en 50 bunyols! No et pots perdre el taller de bunyols que ens oferirà en Sergi de Meià el diumenge 6 d’octubre de 12 a 13h!

 

Sergi de Meià: un crack de la cuina catalana

 

En Sergi de Meià, va néixer a Esplugues, però se sent fill de Vilanova de Meià (Lleida), on va passar els estius quan era petit. Ja a la seva infantesa va viure la cuina ben a prop, ja que es va criar entre els fogons del restaurant familiar, que estava regentat per la seva mare a Esplugues, i de la mà dels avis de Vilanova de Meià, els quals li van transmetre l’amor per la terra i els seus productes.  Els seus avis van ser els seus mestres per aprendre els plaers del bon menjar, conèixer el territori i a saber triar les millors fruites, els bolets més saborosos o les carns més meloses per aconseguir les millors aromes, gustos i textures. Amb tot aquest aprenentatge, ja de ben petit va saber que volia dedicar-se a la gastronomia.

 

 

Va estudiar a l’Escola de Restauració i Hostelatge de Barcelona i a L’”Ecole d’Hotelerie des Pirinees”.

Les seves primeres feines van ser al restaurant El Rusc d’Andorra, La torre del Remei (Puigcerdà), Rydges Hotel (Australia), Akelarre (San Sebastià) i El Racó d’en Freixa (Barcelona).

Més tard com a cap de cuina, va treballar al Restaurant Reno, a L’Excellence d’Andorra i Barcelona, al Fishh! de Barcelona i durant 6 anys, ha estat el primer cap de cuina del Monvínic de Barcelona, considerat un dels millors restaurants de vi del món pel Financial Times The Wall Street Journal.

El seu restaurant es troba al carrer Aribau 106 de Barcelona, a ple cor de l’Eixample. És un restaurant sobri però agradable, i és un dels referents de la zona a l’hora de degustar una cuina tradicional catalana amb tocs contemporanis en un ambient sempre relaxat  i casolà. La seva màxima és fer servir els productes de proximitat, sempre present a la seva carta, que va canviant per tal d’oferir el millor de cada temporada. Clarament, en aquest espai aposten sense complexos per una cuina 100% catalana, recuperant els gustos d’abans i sempre partint del producte ecològic o de proximitat.

 

Aquesta setmana, en honor a la cuina d’en Sergi de Meià, us portem un plat mariner, català, i que tradicionalment es prepara amb peix i suquet de peix. És originària tant a Catalunya, com a la Comunitat Valenciana i fins i tot a Balears, llocs on el mar és el protagonista.

Si voleu gaudir amb un plat mariner de categoria, us animem a preparar aquest suquet de rap. Un guisat mariner en tota regla, el qual se li ha de dedicar temps per preparar i també per gaudir-lo.

Recepta de suquet o guisat de rap

Ingredients pel suquet o guisat de rap

*800 gr. De rap

*400 gr. De patates

*400 gr. De tomàquet ratllat

*2 grans d’all

*1 nyora

*1 llesca de pa

*julivert fresc

*1 porro

*2 pastanagues

*1 ceba

*50 gr. D’ametlles picades

*1 cdeta. Pebre vermell dolç

*Oli d’oliva verge extra

*Sal (al gust)

 

Elaboració

Abans de començar amb el suquet de rap:

  • Netegem el rap retirant-li la pell exterior i l’os central. Trossegem la carn a daus d’uns 2 cm. I ho reservarem.
  • Posarem la nyora a remull en aigua calenta per tal que es rehidrati i ho reservarem.
  • Preparem el caldo de peix pel nostre suquet. Per això, haurem de posar el porro ben net a una cassola, la ceba picada, els ossos i les pells de rap, una mica de julivert, les pastanagues i la sal. Coem tots els ingredients durant 30 minuts, ho colarem i ho reservarem.
  • En una cassola haurem de daurar un gra d’all trossejat en daus. Quan veiem que comença a daurar-se hi posarem el tomàquet Cuinarem el tomàquet a foc mitjà-baix, fins que s’hagi reduït, durant uns 30 minuts.
  • Afegim la carn de la nyora que podrem retirar del seu interior amb l’ajuda d’una cullereta i tot seguit incorporarem les patates pelades en daus.
  • A continuació, empolvorarem amb el pebre vermell i ofeguem les patates durant 3 o 4 minuts. Ha de quedar tot ben impregnat abans del següent pas.

 

Cocció del suquet de rap i presentació final:

 

  • Incorporem el caldo de peix que tenim reservat, sobre 1 litre. Ho courem durant 20 minuts.
  • Mentre es cuina la sopa, haurem de fregir l’altre gra d’all juntament amb les ametlles pelades fins que estiguin daurades. Retirarem els alls i les ametlles i afegim el pa agregant quelcom més d’oli si és necessari.
  • Una vegada que tinguem el pa, les ametlles i l’all ja fregit ho barregem tot en un morter juntament amb un bon manat de julivert. Piquem bé tots els ingredients i ho afegim a la cassola.
  • Una vegada passats els 20 minuts de cocció hi afegim aquesta picada a la cassola i seguim cuinant 5 minuts més.
  • Incorporarem també el peix que tenim reservat i acabem el procés quan el peix estigui al seu punt uns 7 o 8 minuts.
  • Servim aquest magnífic plat ben calent i empolvorant cada plat amb un polsim de julivert fresc. Es tracta d’una recepta clàssica, deliciosa i digna de la millor de les taules.

 

Si voleu sorprendre els vostres convidats, no ho dubteu, aquest suquet de rap us deixarà molt bé. Es tracta d’un deliciós plat.

 

 

Curiositats del deliciós suquet de rap

 

*Com molts dels guisats tradicionals, aquesta recepta té un origen humil.

*Aquest plat el preparaven els pescadors amb la resta de captures descartades, ja fossin peixos o mariscos, tot hi cabia al suquet. Avui dia, aquest plat ha arribat als nostres dies convertit en una autèntica delícia gastronòmica.

*Aquest guisat amb tota l’essència del peix, la picada o picada d’ametlles, all i pa, tan propi de la cuina mediterrània, les patates per donar textura al brou i enriquir el plat i un peix de primera, conformen aquesta magnífica recepta.

*Aquesta recepta de peix també és adequada per un sopar especial amb la parella o la família, en dates assenyalades o simplement perquè us ve de gust.  Que aprofiti!!

 

 

No t’ho pots perdre!  Descarrega’t la teva entrada per Fira ÀPAT 2019 tant si ets professional del sector com si ets particular!

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis seguir-nos a Facebook, Instagram i Twitter Fira ÀPAT 2019!

 

 

fira-apat