La situació del sector del cava a Catalunya

La consellera reclama al Ministeri que es limiti absolutament la superfície de vinya per a cava i, per altra banda, flexibilitzar els terminis de les autoritzacions per a noves plantacions.

 

 

La consellera Teresa Jordà va demanar un major compromís del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació Luís Planas, en l’actual situació del cava, atenent a les demandes que li van fer els representants d’Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i de l’Institut del Cava en la cimera del cava que es va fer el 22 d’agost passat.

 

 

La DO Cava és una denominació supra autonòmica. Tot i que es pot elaborar en diferents Comunitats Autònomes, el 90 % de la superfície de vinya per a cava està localitzada a Catalunya, però l’administració competent és el MAPA. La consellera Jordà en la carta que ha escrit al ministre Planas ha expressat que “el Ministeri és el màxim responsable d’allò que afecta al sector i ha de vetllar pel seu present i el seu futur”.

 

 

Un dels problemes més importants d’aquesta situació complexa del sector és el desequilibri entre l’oferta de raïm i vi base i la demanda per part de les empreses que ho elaboren i comercialitzen el cava. Aquest desequilibri s’ha generat també a causa de l’entrada de noves superfícies procedents de les autoritzacions de noves plantacions i replantacions per part del MAPA, que no ha valorat ni ha tingut en compte les recomanacions del Consell Regulador del Cava, recolzat pel Departament d’Agricultura. “Aquest fet ha provocat que es passin de 33.000 hectàrees a 39.000, ampliant d’aquesta manera l’oferta i afavorint la caiguda de preus”, va dir la consellera.

 

cava01

A la cimera del dia 22 d’agost, la consellera Jordà es va comprometre en la carta traslladada al ministre “la necessitat de limitar absolutament la superfície de vinya amb destí Cava, tal com s’ha tingut en compte en altres DO”. Així mateix, per tal d’ajudar a la reducció de la capacitat productiva de raïm pels propers anys, reclama “flexibilitzar els terminis de les autoritzacions a noves plantacions i replantacions”, ja que avui dia són d’un màxim de 5 anys (dos campanyes de superfície arrancada i 3 anys d’autorització) i ampliable a 8 anys , a part també d’altres mesures que facilitin la reducció de producció.

 

 

Finalment, la Consellera acaba la carta demanant més implicació i determinació per part del Ministeri per treballar plegats per aconseguir uns preus justos pels productors en benefici de tota la cadena de producció.

Aquest any a Fira ÀPAT tornarem a gaudir de la presència de Hble. Sra. Teresa Jordà i Roura, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació fent la cloenda de Fira ÀPAT 2019. Ja ho saps, descarrega’t ja l’entrada de Fira ÀPAT 2019!

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis seguir-nos a Facebook, Instagram i Twitter Fira ÀPAT 2019!