Els productes catalans estan protegits per Europa

Sabies que el fet de comprar i consumir productes de proximitat és cada vegada més normal i habitual? Actualment, ja no és cosa dels consumidors que viuen en zones més agràries. Els comerços de proximitat són presents ja en la majoria de les ciutats i, ja són a l’abast de gairebé tothom.

Però abans de començar, sabeu què són exactament els productes de proximitat? Sabeu perquè hauríem d’escollir aquest tipus de productes? Quins són exactament els seus beneficis?

Què són els productes de proximitat?

Els productes de proximitat, en general, s’entenen com aquells productes que són de temporada i han estat conreats o produïts prop d’on són finalment venuts. En el cas de les fruites i les verdures han de ser de Catalunya i de temporada (no conreades en hivernacles al llarg de tot l’any).

No hem de confondre el concepte “de Kilòmetre 0”, ja que aquests productes han estat produïts en un entorn més proper i en que la distància entre la producció i el consum és mínima. No obstant això, és evident que aquesta distància no és realment de zero quilòmetres, sinó que més aviat es troba en un radi de menys de 100 quilòmetres.

Per altra banda, no han de ser tampoc ecològics. Els productes ecològics són els que eviten els conservants, abonaments i pesticides químics i aposta per les opcions més naturals.

 

 

Motius per consumir productes de proximitat

 

El principal motiu per consumir aquest tipus de productes, en el sentit d’obtenir beneficis immediats és per la qualitat i per la salut.

Per començar, es redueix el temps transcorregut entre la recol·lecció, el consum i per aquest motiu les propietats dels aliments estaran gairebé intactes. Per exemple, les fruites de proximitat seran fresques i estaran al moment de maduració òptim, mantenint així totes les qualitats organolèptiques.

I, encara que no sigui 100% segur que tots i cadascun dels productes de proximitat siguin més sans que la resta, el que és segur és que tindrem un major coneixement i control sobre la seva procedència. Tot això es tradueix, en una millor aportació nutricional i sabors més intensos.

Motius mediambientals i econòmics

 

Aquests productes són molt sostenibles, ja que consumeixen menys recursos naturals i combustible en el transport. A la llarga, amb el “slow food” es redueix la “petjada ecològica”… Això vol dir es redueix considerablement les tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera, responsable del canvi climàtic.

Els motius econòmics són menys costos en transport i en intermediaris, i han d’assegurar un millor preu de cara al consumidor.

Per apostar i promocionar els productes de temporada i proximitat significa també el recolzament econòmicament a l’economia més propera i local i amb això el recolzament del territori en el qual cohabiten els consumidors i productors.

Això vol dir, que els productes de proximitat contribueixen tant al benestar personal com al benestar social.

Els productes catalans que estan protegits per Europa

ProductesProximitat01

 

 

  • La pera de Lleida: Les varietats de la DOP Pera de Lleida presenten unes característiques pròpies pel que fa a la forma, el color i les particularitats organolèptiques, especialment per la seva dolçor.
  • Oli de les Garrigues: L’oli de les Garrigues, gràcies a les seves propietats i qualitats naturals, s’ha convertit en un aliment indispensable dins la dieta mediterrània.
  • Calçot de Valls: El calçot és una ceba tendra, blanca i dolça que rostida a la brasa i acompanyada de salsa romesco esdevé la base de la calçotada, i un plat típic a Catalunya.
  • Llonganissa de Vic: Aquest embotit és un dels elaborats càrnics més antics de Catalunya i que gaudeix d’un magnífic prestigi.
  • Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya: Aquesta mantega d’aquesta denominació està elaborada exclusivament amb llet de vaca frisona, que és la seva característica principal.
  • Clementina de les Terres de l’Ebre: El clima del Delta de l’Ebre el fa ideal per al conreu de cítrics. En especial, les clementines de la zona tenen una elevada qualitat.
  • Torró d’Agramunt: El Torró d’Agramunt és el primer producte de pastisseria i reposteria de Catalunya que ha assolit el reconeixement comunitari. És un producte tradicional i típic de Catalunya amb una reputació a tots els nivells.

 

Ara que ja sabeu els beneficis de consumir productes de proximiat, a què espereu per venir a Fira ÀPAT 2019? Descarrega’t la teva entrada per Fira ÀPAT 2019 tant si ets professional del sector o particular!

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis seguir-nos a Facebook, Instagram i Twitter Fira ÀPAT 2019!