El pastís de la Diada de Catalunya

Catalunya commemora l’11 de setembre la derrota que el 1714 va patir a mans de les tropes de Felip V de Borbó.

Sabíeu que Catalunya va ser una de les primeres democràcies del món? Les Corts Catalanes van incorporar representants de les ciutats i viles des de l’any 1283.

Resumint, Felip de Borbó i el seu exèrcit era el representant del centralisme francès i es va enfrontar a les forces de Carles d’Àustria que representava l’esperit federalista i descentralitzador.

El 1713 amb el tractat d’Utrech, Catalunya deixa de rebre el suport de les forces aliades de Carles d’Àustria, per aquest motiu les tropes de Felip V van assetjar Barcelona durant 13 mesos fins la seva victòria el setembre de 1714. Amb el retorn de la democràcia a l’Estat espanyol, Catalunya l’any 1979 va aprovar un Estatut d’autonomia amb el qual es va dotar el país d’unes institucions i d’un govern propis (la Generalitat i el Parlament de Catalunya).

El pastís de pasta fullada i  crema cremada per la diada de Catalunya

castellers

 

Després d’haver-nos posat en situació històrica, aquesta setmana, en motiu de la Diada nacional de Catalunya, us presentem un pastís per honorar la Festa Nacional de Catalunya l’11 de Setembre. Una recepta ràpida i senzilla..

 

Ingredients pel pastís de la diada de Catalunya

 

  • 200 gr de pasta fullada (2 làmines)
  • 1/2 litre de crema pastissera
  • Gelatina en fred
  • Gelatina de poma
  • 1 ou batut

 

L’elaboració de la recepta pel pastís de la Diada de Catalunya

 

  • Primer de tot, farem la crema Si voleu, es pot fer la nit anterior.
  • Aquesta, s’hauria de deixar refredar a temperatura ambient i conservar dins la nevera.
  • A continuació, prepararem les barres vermelles amb gelatina de poma. Un punt important a saber és que la gelatina de poma arriba quallada i l’hem d’escalfar amb una mica d’aigua.
  • Tot seguit, posarem al foc tres o quatre grapats com aquest en un bol amb 1/5 part d’aigua fins que arrenqui el bull. Utilitzarem colorant alimentari vermell.
  • En aquest punt ens farà falta una safata que tingui una mica de vora, però també es podria fer en una carmanyola. Per aquesta quantitat, n’hi posarem mitja culleradeta.
  • Quan la gelatina hagi arrencat el bull, ja es podrà parar. En aquest moment hi incorporarem el colorant i ho barrejarem bé amb una barnilla. Ara, quan ho tenim calent, ho aboquem dins la safata procurant que ens quedi un gruix considerable, i ho deixarem refredar a temperatura ambient, fins que qualli. Un cop estigui fred, ho taparem amb paper film i ho conservarem a la nevera.
  • Ara ens centrarem en la pasta de full. Les dues làmines de pasta de full s’haurien d’ajuntar amb una mica d’aigua. Tant si tenim temps per fer-la a casa com si la comprem feta, s’han de segellar bé les juntes entre les dues làmines.
  • Amb una mica de farina, estirarem bé la pasta de full, i tot seguit, dibuixarem sense tallar la forma d’un escut. Quan ho tinguem clar, tallarem. Les tires ens serviran per donar més volum a les cantonades.
  • Ens mullarem els dits amb aigua i ho aplicarem sobre el lateral de la pasta… com si fos pega i d’aquesta manera s’enganxarà una capa de pasta amb l’altra.
  • A continuació, col·locarem tires a tots els laterals,i ho prepararem per enfornar posant la pasta a una safata de forn amb un paper d’enfornar.
  • Batrem un ou, i en pintarem només els laterals. Tot seguit, omplirem una mànega amb crema i farcim l’interior del pastís. La crema pastissera cuita ens ajudarà que l’interior de la pasta no pugi i a part d’això, ens farà una capa resistent a la part baixa del pastís.
  • Enfornarem el pastís a uns 180º durant 15 minuts. L’haurem de vigilar fins que sigui ben cuit i tingui bon color. Un cop sigui totalment fred, ja el podrem col·locar sobre un cartró amb blonda.
  • Engeguem la pala de cremar. De nou, omplim una màniga pastissera amb crema, i només utilitzarem la mànega per escudellar, no pas per decorar.
  • Omplim l’interior del pastís amb crema. A continuació, amb l’ajuda d’una espàtula, distribuirem bé la crema. Hi tirarem una mica de sucre gra per sobre i cremem la crema
  • Li donarem brillantor amb gelatina neutra en fred. Però també podem utilitzar la mateixa gelatina de poma del principi lleugerament temperada. Aquesta gelatina és ideal per les elaboracions en fred, fruites, gelats, etc.
  • El següent pas, serà pintar la crema, tindrem cura de no malmetre el pastís i també la part més visible de la pasta de full. Ho reservarem a la nevera. Tornant a la gelatina vermella, farem tires amb un ganivet fi.
  • Haurem de procurar de donar un acabat similar a la senyera i d’aquesta manera només hem de traslladar les tires de la safata del pastís.
  • Ja està acabat! Que aprofiti!

 

Esperem que us agradi!!

 

Vols més? Et recomanem aquesta recepta.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2019!

 

 

Descarrega’t la teva entrada per Fira ÀPAT 2019 tant si ets professional del sector o particular!

fira-apat