Aperitius sense gluten ni lactosa

Aquest any a Fira ÀPAT tindrem productors com Glutoniana preparant tallers, masterclass i showcookings per a tots els professionasl.  El dissabte 5 de 17h a 18h  ens  sorprendran amb un taller de cuina sense gluten ni lactosa, amb el nom d’“Aperitius sorprenents”.

Ja ho sabeu! Si voleu introduir la cuina sense gluten ni lactosa al vostre restaurant, botiga o  fins i tot dia a dia, descarregueu-vos ja l’entrada de Fira ÀPAT 2019!

Glutoniana: la vida sense gluten

Glutoniana: receptes sense gluten, informació per a celíacs, experiències, la seva passió per la cuina, la lectura i tot el relacionat amb la gastronomia. Això és el que ens proposen des del bloc. Però sobretot, cuina sense gluten.

Per les persones celíaques anar a restaurants a vegades es fa complicat. De les experiències d’anar a multitud de restaurants, bars, hotels, excursions, etc i vivències en primera persona va sorgir la idea d’escriure un blog personal sobre la malaltia celíaca i el que suposa per la vida quotidiana de les persones que ho pateixen.Aperitius-sense-gluten-ni-lactosa

El que busquen és poder compartir amb altres celíacs on poder-se moure quan viatgen, on comprar, on trobar llocs certificats, etc.

Per la gent que no és celíaca, anar de viatge, sortir a menjar o sopar, no els preocupa massa, però la realitat és que per un celíac és més difícil del que ens imaginem.

El gluten està present a molts tipus de cereals que consumim, és una proteïna que es troba present de forma natural al blat, sègol, civada i altres varietats. És molt comú sentir que, la majoria dels cereals que ingerim a la nostra alimentació diària, conté gluten.

Per tant, la presència de gluten és inevitable, ja que generalment tots els cereals i altres productes que de forma habitual consumim, tenen, de forma natural, aquesta proteïna. Tot i això, hi ha un gran nombre de població mundial que no pot consumir el gluten a causa de la malaltia celíaca o altres malalties de l’aparell digestiu.

 

Així doncs, si sou celíacs, coneixeu algú que ho sigui o simplement voleu portar una vida sense gluten, no dubteu en visitar el bloc de Glutoniana. Per aquesta ocasió us portem una recepta sense gluten, sense lactis i sense ou perquè aneu preparant-vos per l’activitat a Fira ÀPAT:

Unes Galetes salades sense gluten

Ingredients per les galetes salades sense gluten:

 • 150 gr de farina sense gluten
 • 3 cullerades de llavors de sèsam sense traces
 • Ratlladura d’una llimona
 • 2 cullerades de farigola picada (O orenga)
 • 125 gr de margarina vegetal sense gluten
 • 3 o 4 cullerades d’aigua freda
 • Una mica de sal i pebre negre mòlt sense gluten
 • Per la decoració: llavors de sèsam sense traces

Motlles necessaris:

 • Bol, forquilla o mesclador de masses, corró, talladora de galetes, pinzell, safata de forn, paper vegetal.

L’elaboració per les galetes salades sense gluten

 1. Primer de tot, en un bol, barregem la farina, les llavors de sèsam, la ratlladura de llimona, la farigola o orenga, la sal i el pebre negre. En segon lloc, hi afegirem la margarina a trossos i amb la forquilla o el mesclador de masses anirem ajuntant la massa. Hi afegirem aigua i barrejarem de nou. Amb les mans ho pastarem fins a aconseguir una pasta. Si en aquest moment veiem que no lliga, anirem afegint aigua però a poc a poc a cullerades. En aquest punt, formarem una bola.
 2. Intentant que quedi a la mateixa alçada a tot arreu, estendrem sobre el paper vegetal amb l’ajuda del corró.
 3. Deixarem 1 hora mínim refredar a la nevera.
 4. El següent pas, tallarem les galetes i les posarem sobre la safata del forn forrada amb paper vegetal.
 5. A continuació, pintarem amb una mica d’aigua i decorarem amb llavors si volem.
 6. Amb el forn preescalfat a 180ºC, ho enfornarem uns 20-25 minuts. Posarem calor a dalt i a baix, col·locant la safata més avall que amunt, així no dóna la calor tant de cop a les galetes i no es desfan. Vigilarem bé la cocció, amb la margarina es ressequen abans.
 7. Quan ho traiem del forn, ho deixarem reposar uns minuts sense tocar-les per no trencar-les.
 8. Finalment, les guardarem en un pot hermètic durant diversos dies. Ja veureu com estan boníssimes! Que aprofiti!!

galetessaladesNotes:

 • La recepta es pot fer amb mantega si es pot menjar lactosa. Si es pot menjar ou, es poden pintar abans de posar  les llavors amb clara d’ou batuda

** Nota per al·lèrgics a la proteïna de la llet de vaca i/o a l’ou: Revisar bé que els ingredients per tal que siguin lliures d’aquests al·lèrgens.

 

 

Ara que ja sabeu una recepta sense gluten, a què espereu per venir a Fira ÀPAT 2019 per saber-ne més? Descarrega’t la teva entrada per Fira ÀPAT 2019 tant si ets professional del sector o particular!

 

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis seguir-nos a Facebook, Instagram i Twitter Fira ÀPAT 2019!