La poma: la fruita estrella

pomaDes del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de la Generalitat de Catalunya, apunten que, per aquest 2019, les previsions de collita de la poma a Catalunya augmentaran un 11% respecte al passat any, el qual va ser l’any de collita més baix dels últims cinc.

 

La previsió de collita de la poma és de 299.690 tones. A la província de Lleida és on es concentraria la quantitat més gran de pomes collides (71%), seguida per Girona (29%). Cal destacar que avui dia, la poma encara no ha patit cap afectació important per pedregades o gelades.

 

Tot i que la previsió de collita augmenta un 4% respecte del 2018, la superfície productiva disminueix. A més a més, l’onada de calor del passat juliol ha causat escaldat dels fruits, i els calibres s’esperen normals.

 

Des del DARP, recalquen la importància de la recuperació del potencial productiu de Catalunya en la poma.

pomaPer què és tant important la poma a Catalunya?

 

La poma, possiblement una de les fruites més antigues i més consumida, té més de 7.500 varietats.  A Catalunya es conrea la meitat de la producció de poma de tot l’Estat Espanyol, sobretot a Lleida i a Girona.

 

Per un costat, a Lleida es conrea més del 70% de la producció de Catalunya sota la denominació d’origen Poma de Lleida, un indicatiu de qualitat del tipus Els Productes de la terra.  S’hi conreen diverses varietats de poma com la Golden, la Gala, la Fuji, la Granny Smith o la Reineta.

 

Per l’altre costat, a Girona, no es conrea tanta com a Lleida, però la poma de la regió es considera una IGP (Indicació Geogràfica Protegida): la IGP Poma de Girona.

Els beneficis de la poma

 

A les pomes se’ls atribueixen nombroses propietats saludables gràcies al seu alt contingut en fibra, minerals, vitamines i antioxidants. La poma acostuma a estar present en les dietes per perdre pes, ja que aporten molt poques calories i tenen poder saciant, la qual cosa ajuda a menjar menys.

 

A més, les pomes són ideals per cuidar la nostra dentadura, no només per la seva gran aportació de calci, també perquè en mossegar-la es produeix un moviment en la nostra boca que fomenta la segregació de saliva, ajudant a netejar la dentadura de restes de menjar que puguem tenir acumulats, i no només això: en mossegar la poma enfortim la mandíbula i les dents. També són perfectes per mantenir una correcta hidratació, ja que més d’un 80% del seu contingut és aigua.

 

la poma

 

Sabies, per exemple, que la poma és bona per a la salut del nostre cor? És una de les propietats d’aquesta fruita menys conegudes, però, és fonamental, ja que conté pectina, una fibra que ajuda a reduir el colesterol i, per tant, a prevenir malalties cardiovasculars.

 

Com veus, la poma és una fruita de gran valor nutritiu que ha d’estar present en la nostra alimentació. La teva salut ho agrairà!

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis seguir-nos a Facebook, Instagram i Twitter Fira ÀPAT 2019!