Pastís de formatge amb melmelada de taronja

Pastís de formatgePocs són els llaminers que no els agrada un bon cheesecake o pastís de formatge. I encara que, quan escoltem aquest nom, segurament ens traslladem immediatament a una cafeteria de Nova York, la veritat és que l’origen del cheescake poc té a veure amb aquesta ciutat dels Estats Units.

 

El pastís de formatge tal com el coneixem ara és el resultat de moltes modificacions al llarg de milers d’anys. Es creu que el seu naixement es remunta 4000 anys abans de l’era actual, a l’Antiga Grècia, en concret a l’illa de Samos.

 

En l’Antiga Grècia aquest pastís de formatge es considerava una autèntica font d’energia i era aliment dels primers atletes dels jocs olímpics quan aquests van començar l’any 776 aC. Tot i això, no va ser fins a l’any 230 dC quan a l’escriptor Ateneu se li va atribuir l’autoria de la primera recepta escrita del pastís de formatge. En aquells temps la recepta era molt més senzilla, simplement s’escalfava el formatge triturat en una cassola de coure amb mel i farina per, posteriorment, deixar-ho refredar i servir.

 

Des de l’Antiga Grècia fins a l’actualitat la recepta ha evolucionat molt, i s’han creat variants delicioses d’aquest dolç tan llaminer.  Des de Fira ÀPAT et portem la recepta estrella del pastís de formatge, amb el toc àcid de la taronja.

Ingredients pel pastís de formatgePastís de formatge

 

 • 350 gr. de formatge fresc
 • 350 gr. de mató
 • 3 taronges naturals
 • Melmelada de taronja
 • 150 gr. de crema de llet
 • 175 gr. de sucre
 • 4 ous

Elaboració del pastís de formatge

 

 1. Començarem preescalfant el forn a 140 º C
 2. Tot seguit, ratllarem les pells de les taronges i esgrimirem i colarem el suc.
 3. Per un altre costat, posarem els formatges tous, el sucre, la crema de llet i ho barrejarem bé amb una espàtula.
 4. Paral·lelament, en un altre bol, posarem els ous i el batrem fins que formin escuma. Seguidament, ho ajuntarem amb la primera mescla dels formatges.
 5. Per últim, afegirem la ratlladura de taronja i el suc a la mescla i ho barrejarem tot bé.
 6. Finalment, abocarem la massa en un motlle ben segellat i, el col·locarem a la part baixa del forn. S’haurà de coure durant 1h i 1/2 o 1h i ¾ (la cocció serà lenta per la seva baixa temperatura).  S’haurà d’anar punxant el centre del pastís per anar comprovant la seva cocció; si el punxó surt net és que ja està cuit el pastís. La duració variar depenent del forn.
 7. Abans de poder-lo desmoldar, haurem de deixar refredar el pastís com a mínim mitja hora.
 8. Un cop tinguem el pastís desmoldat i completament fred, el decorarem amb la melmelada de taronja.

 

 

Ja tenim el pastís de formatge amb melmelada de taronja llest! Gaudiu-lo en una ocasió especial, o simplement quan us vingui de gust un dolç!

 

Pastís de formatge

 

Vols més? Et recomanem aquesta recepta.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2019!

fira-apat-2