Grisins de formatge i ceba

Potser el nom de Grisins no us sona massa… però i si us diem picos? Aquest aperitiu de pa cruixent neix a la ciutat de Torí i, es caracteritza per ser fins i allargats, molt cruixents però amb més duresa que la dels palets (palitos). Aquest aperitiu se serveix de manera habitual com a complement d’amanides i altres antipastis, com l’embotit o el formatge i, a més de ser molt comú a Itàlia, també és un producte molt apreciat en la cuina argentina.

 

Tot i que fa un temps era patrimoni gairebé exclusiu dels grans restaurants, que ho feien de manera casolana, ara està a l’abast de qualsevol i vosaltres els podeu fer a casa vostra sense complicacions.

 

Des de Fira ÀPAT us portem la recepta bàsica dels grisins però amb un afegit de formatge i ceba.

Ingredients pels grisinsGrisins

 • 500 grams de farina de blat
 • 250 ml d’aigua tèbia
 • 20 grams de llevat fresc
 • 75 ml d’oli d’oliva verge extra arbequina
 • 1 ceba
 • 100 grams de formatge ratllat
 • Orenga al gust
 • 1 culleradeta de sucre
 • Sal al gust

Elaboració dels grisins

 1. Començarem treballant sobre una superfície neta. Col·locarem la farina i hi farem un forat al centre. Hi tirarem la sal sobre de la farina i en el buit el llevat esmicolat, juntament amb el sucre, l’orenga i l’aigua tèbia.
 2. Tot seguit, ajudats amb els dits anirem integrant tots els ingredients a poc a poc. Hi afegirem l’oli d’oliva verge extra i seguirem pastant fins que s’incorpori completament. Ens haurà de quedar una massa elàstica i uniforme.
 3. A continuació, farem una pasta amb la massa, la taparem amb un drap de cuina i deixarem que reposi en un lloc temperat fins que dobli la seva mida.
 4. Mentrestant, tallarem la part blanca de la ceba tendra a trossos molt petits, rebutjant la verda, i els col·locarem en un recipient juntament amb una cullerada de sucre.
 5. Un cop la massa hagi doblat el seu volum, l’amassarem durant uns minuts per treure-hi l’aire i li afegirem la ceba picada. Ho pastarem fins que estigui perfectament integrada i ho deixarem tot que reposi uns altres 10 minuts.
 6. Passat els 10 minuts, encendrem el forn perquè es vagi escalfant a una temperatura de 180ºC i ens estirarem la massa amb un corró sobre una superfície de treball enfarinada. Empolvorarem per sobre el formatge ratllat i passarem de nou el corró per sobre, ajudant així a que el formatge es fixi en la massa.
 7. Amb un ganivet afilat, tallarem la massa en tires de la mida que preferim i les col·locarem sobre una placa de forn folrada amb paper parafinat, deixant entre ells un espai d’uns 2 centímetres aproximadament, ja que quan es cou al forn augmentaran de volum i així, evitarem que s’enganxin amb els altres.
 8. Per finalitzar, els posarem al forn uns 10 a 15 minuts, o fins que veiem la superfície dels grisins està cruixent.

Ja ho sabeu, tant com a aperitiu abans del menjar, per acompanyar un plat o simplement un snack, els grisins són perfectes! Que aprofiti!

Grisins

 

Vols més? Et recomanem aquesta recepta.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook, Instagram i Twitter si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2019!

fira-apat-2