Com combatre el malbaratament alimentari

malbaratament alimentariAvui en dia, es perd o malbarata 1/3 dels aliments que es produeixen a tot el món pel consum humà.  Això equival a 1.300 milions de tones d’aliments, el que suposa una pèrdua del 25% de les calories produïdes. Els tubercles i les arrels són els aliments que més es malbaraten, seguit per les fruites i les verdures.

Econòmicament, el malbaratament alimentari suposa un cost de 936.000milions d’USD per l’economia mundial.  Si es reduís aquest malbaratament un 25% al món, n’hi hauria prou per posar fi a la malnutrició de tot el planeta.

 

El malbaratament alimentari a Catalunya

 

Pel que fa al nostre país, el malbaratament alimentari tant a les llars com els comerços i la restauració és d’unes 262.471 tones anuals, el que suposa un 7% dels aliments adquirits.  Això és una pèrdua de 841M d’euros anuals, és a dir, 112 € per persona i any.

El malbaratament alimentari també suposa un impacte ambiental.  Les 262.471 tones anuals suposen una petjada ecològica d’un 20% de la superfície agrària útil de Catalunya.  A més a més, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (procedents de les diferents fases del cicle de vida dels productes alimentaris malbaratats) són de més de 520.753 tones de CO2eq el que equivaldria a 20.300 automòbils al llarg de tota la vida útil.

 

A Catalunya, el 20% de la població viu per sota del llindar de la pobresa, el que equivaldria a 1.5M de catalans. El malbaratament suposa un impacte social de l’equivalent a menjar per a més de 500.000 persones en un any. Si es redueix el malbaratament a Catalunya,  es reduiria considerablement el percentatge de persones que viuen per sota el llindar de la pobresa.

Consells de seguretat alimentaria per emportar-te menjar dels restaurants

 

malbaratament alimentariHi ha moltes formes de combatre el malbaratament alimentari fora de casa. Una de molt senzilla i eficient és endur-nos els aliments que no ens acabem quan mengem en un restaurant.

 

En primer lloc, és recomanable evitar “menjar pels ulls”. És a dir pensar en quanta gana tenim i no demanar més del que realment ens menjarem. Sempre és millor demanar menys i si ens quedem amb gana tornar a demanar en comptes de deixar menjar al plat.

 

Això no obstant, si acabeu demanant massa i us sobra menjar, us presentem un seguit de passos per emportar-vos el menjar cap a casa i continuar gaudint d’ell amb seguretat.

 

  1. Els aliments s’hauran de posar en un recipient que estigui net, apte per a ús alimentari i, a poder ser, que sigui reutilitzable, compostable o fàcilment reciclable. Normalment, els restaurants haurien d’oferir-vos el recipient, però també es pot portar un envàs propi de casa.
  2. Un cop us emporteu els aliments, s’hauran de posar tan aviat com es pugui a una nevera perquè es conservi més adientment, evitant que estigui a temperatura ambient.
  3. Quan manipuleu els aliments heu de tenir uns hàbits higiènics. Us haureu de rentar les mans abans i després de tocar-los.
  4. Si el producte es pot, escalfeu-lo bastant, fins que estigui tan calent per haver-lo de deixar refredar abans de consumir-lo. Amb les temperatures elevades s’eliminen els microorganismes, en el cas que n’hi hagi.
  5. S’haurà de consumir el mateix dia o dos dies després d’haver-lo portat a casa.

 

malbaratament alimentari

 

Cada petita acció per a millorar el malbaratament compta! I vosaltres? Que feu per evitar malbaratar aliments?

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis seguir-nos a Facebook, Instagram i Twitter Fira ÀPAT 2019!