Aquesta revetlla, coca de Sant Joan artesanal!

Els petards no agraden a tothom, però de ben segur que la coca de Sant Joan si!

 

Cada 23 de juny es celebra a Catalunya la revetlla de Sant Joan, la Nit del foc o Nit de les bruixes. Des de les comarques del sud de França fins a les poblacions Alacantines, passant per Andorra i les Balears, en definitiva a tot el llevant mediterrani, aquesta és nit de pirotècnia, màgia, mitologia i rituals, foc, balls i les tradicionals coques de Sant Joan. Tot i que la coca no es circumscriu a aquesta festivitat, ja que és una preparació ancestral i molt variada, aquest tipus de coca dolça de fruites és la protagonista en totes les llars.

Aquest any, teniu l’oportunitat de preparar la vostra pròpia coca de Sant Joan per gaudir-la durant la nit més llarga de l’any.

Necesitaren

(per a 3 coques)

Per a la massa:

 

  • 65 g de farina sense refinar (10-11% de gluten)
  • 6 g de llevat de forner
  • 120 ml de llet
  • 4 ous
  • 390 g de farina sense refinar (10-11% de gluten)
  • 9 g de sal
  • 230 g de mantega pomada sense sal

Per  la cobertura de la coca

 

  • 600 g de fruita confitada
  • sucre blanc
  • pinyons
  • 1 gota d’anís dolç

Preparació

 

  1. Començarem escalfant la llet al microones o al foc perquè sigui tèbia (de 32 a 38ºC).
  2. Tot seguit, escollirem un bol gros i hi abocarem els 65 g de farina sense refinar. Desfarem el llevat amb els dits i el barregem amb la farina en el mateix bol.
  3. La llet que prèviament haurem escalfat, la introduirem al bol de la farina i, amb un batedor de mà, barrejarem els ingredients del recipient. S’haurà de fer a poc a poc, perquè no es faci grumolls.
  4. Quan aconseguim una crema, la deixarem durant uns 30 minuts a temperatura ambient perquè es faci esponja.
  5. Quan ja tinguem “l’esponja”, batrem els ous i els anirem incorporant, a poc a poc, mentre ho amassem lentament.
  6. Un cop llest, hi incorporarem la resta de la farina (sense refinar), sense parar d’amassar.
  7. Deixarem reposar la massa uns 5 minuts a temperatura ambient i hi incorporarem després la mantega, sense deixar d’amassar.
  8. Per amar acabant amb la massa, afegirem una mica d’oli amb un esprai al damunt de la massa i l’embolicarem amb paper film, sense pitjar gaire, i la deixarem a la nevera unes 4 hores com a mínim.
  9. Passat les quatre hores, ens tocarà treballar la massa. Perquè no s’adhereixi, impermeabilitzarem la superfície on la treballarem amb una mica d’oli d’oliva.
  10. Estendrem la massa amb un corró sobre la superfície escollida i la decorarem al gust. Tradicionalment es posa fruites confitades, sucre, pinyons i unes gotetes d’anís pel damunt.
  11. Deixarem reposar la coca un parell d’hores perquè fermenti abans de posar-la al forn.
  12. Finalment, posarem la coca al damunt d’una superfície antiadherent i a sobre de la safata del forn. Introduirem la safata al forn, al voltant de 200 graus, durant 20 minuts.

 

Ja teniu llesta la coca de Sant Joan!!

US DESITJEM UNA BONA REVETLLA! Gaudiu amb moderació.

 

 

Vols més? Et recomanem aquesta recepta.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook i Instagram si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2019!

fira-apat-2