La relació entre la disgèusia i la xocolata

L’Hospital clínic San Carlos (Madrid), la Societat Espanyola de Neurologia, l’IOB Institute of Oncology, la Xarxa Olfactiva Espanyola, l’Institut Cajal, la Fundación del Cerebro i Badalona Serveis Assistencials, van col·laborar en el projecte impulsat pel BBVA i El Celler de Can Roca, el qual va aconseguir que les persones afectades per disgèusia poguessin absorbir la xocolata.
 

Abans d’explicar el projecte cal definir el terme de la disgèusia: “la disgèusia és un símptoma que denota l’alteració en la percepció relacionada amb el sentit del gust. Aquest trastorn comporta un canvi perceptiu del sabor dels aliments i les begudes i en alguns casos, el gust és tan diferent que arriba a ser repulsiu”.

 

D’on sorgeix la idea del projecte?

L’idea va sorgir amb una conversació de Jordi Roca amb el seu amic Oriol Blanes. Ells parlaven de les malalties que cadascú patia, i, Jordi Roca, en conèixer que el segon patia aquesta alteració va voler estudiar si existien més persones que la patien i si ell podria contribuir amb alguna cosa.

Un dels objectius principals de posar en marxa el projecte va ser la voluntat de donar a conèixer i posar-li veu a aquest tema.

Per què es va utilitzar el cacau?

Quan a Jordi Roca se li preguntava si seria possible recuperar la percepció del gust, va respondre que sí, “és possible recuperar la sensació del gust en persones amb alteracions a través de l’estimulació dels altres sentits i dels records associats”.disgèusia
 

 

Partint d’aquesta premissa, per què van utilitzar la xocolata? Doncs, segons el doctor Porta, “la xocolata és un element global i evocador que es pot associar a vivències personals. Alhora, és un producte mal·leable, amb molts matisos i que es pot individualitzar i gaudir amb la resta dels sentits” a més afegia que “l’única manera d’abordar aquest repte era a través de la individualització: creant experiències personalitzades” “Vam traçar un vestit experiencial a mida per a cada participant. Després d’una selecció de diversos pacients amb trastorns del gust, vam determinar els seus perfils sensorials i conductuals, els seus sistemes de comprensió i consum del cacau i, fins i tot, la memòria i la història amb la xocolata de cadascun d’ells”.

 

El documental

Amb la investigació es va presentar un documental que van titular “El sentit del cacau”. En ell es visibilitza la disgèusia, a més “el documental obre un canvi de concepte en la manera d’investigar, que és que, utilitzant la resta dels sentits, es pot retornar al gust”
“Projectes com aquest són necessaris per conscienciar que la disgèusia no és un problema trivial: en l’aspecte psicològic i social et canvia molt. Molta gent la patim i és més incapacitant del que sembla” – Paloma Prada, pacient participant del documental “El sentit del Cacau”.

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis seguir-nos a Facebook i Instagram Fira ÀPAT 2019!

fira-apat-2