El DARP es posa a treballar contra les plagues

 

Davant la situació de defoliacions produïdes arreu dels boscos catalans a causa de l’eruga peluda del suro, el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha decidit aplicar tractaments fitosanitaris per combatre-la.eruga

 
Aquest no és el primer any que es fa, l’any passat ja es van implementar trampes de feromones per a la captura de papallones per tal de fer un seguiment de la plaga. Les desforestacions per defoliacions no són un problema d’aquest any tampoc; l’any passat, la comarca més afectada va ser la Selva, amb un número de 1.000 hectàrees defoliades.

 
Amb un escenari com aquest, i amb les estadístiques indican que aquest any la situació no serà diferent, el DARP ha decidit implementar tractaments aeris els quals es faran efectius al mes de maig sobre 2.000 hectàrees de la comarca de la Selva.

 

Conseqüències de les plagues

Els principals problemes que l’eruga pot provocar són la pèrdua de fructificació i la formació d’un menor gruix llenyós, però, les conseqüències no només es troben l’any de la plaga, sinó que aquests s’acumularan, ocasionant possibles problemes de desforestació total i incrementant la predisposició d’atacs d’altres insectes i fongs.

 
Una de les conseqüències que més preocupa és l’atac de les erugues en les sureres. La producció de suro engloba un percentatge important en el sector forestal català. Aquest factura a l’any aproximadament d’uns 5 milions d’euros amb 8.500 tones, donant com a exemple de com la producció sostenible forestal pot ser una garantia de la conservació de determinats ecosistemes.

 

Tractaments aeris

 

eruga_1Encara que es va realitzar un estudi d’imatges prèvies pel satèl·lit (satinel-2) per detectar les zones que estaven afectades, ara com ara, s’estan realitzant estudis més exhaustius per determinar els nivells d’afectació.

 
De què dependrà per decidir quines zones seran tractades? Com ja hem dit abans, es realitzaran estudis per determinar quines zones són prioritàries a partir de diferents criteris com: el grau d’afectació de l’any passat, la reiteració de les afectacions, la sensibilitat de les masses forestals, l’ús social, l’impacte paisatgístic, les demandes públiques, etc.

 

 

Que es vol aconseguir amb aquest tractament?

  • Defensar els valor ecològics, paisatgístics, productius i recreatius dels alzinars i les sureres
  • Disminuir les molèsties que la plaga ocasiona a la población
  • Evitar la degradació de les masses forestals

 

Vols més? Et recomanem aquesta notícia.

No oblidis seguir-nos a Facebook i Instagram Fira ÀPAT 2019!

 

fira-apat