La situació de les petites explotacions agrícoles

Sabíeu que el 70% dels aliments mundials provenen dels agricultors petits? Les petites explotacions agrícoles són molt importants, no només dintre del sector agrari, també en l’àmbit social.

Els treballadors de les petites explotacions agrícoles, treballen en hectàrees petites i durant moltes hores. Generalment, estan exposats a altes temperatures i amb condicions extremes de calor, especialment a l’estiu.

Aquesta feina, tenint en compte les condicions i l’esforç que requereix no està remunerada justament.

Un problema a escala global

Petites explotacions agrícoles

El focus més gran del problema es troba als països africans i menys desenvolupats, on les condicions exteriors són extremes. Hi ha casos que no arriben ni a rebre les condicions econòmiques acordades.

Tot i que en menys mesura, aquestes situacions també es pateixen en molts països europeus.

A Catalunya, per exemple, cada cop més, els immigrants són els que s’encarreguen d’aquest part de la feina.

En alguns casos, ja feien aquesta mateixa feina en el seu país d’origen i ara aquí amb les condicions una mica  millorades. En altres casos, són és la primera que realitzen aquesta feina, ja que la demanda és més inferior respecte altres treballs agrícoles.

La situació a Catalunya

Per un costat, els agricultors petits han de fer llargues hores de jornada, que de vegades superen les 8 hores legals (sense mencionar també les condicions climàtiques que estan exposats a l’estiu).

Per un altre costat, des del govern no sempre reben les ajudes necessàries i òptimes, cosa que contribueix al fet que la producció sigui més costosa i els beneficis siguin inferiors, pensant en la força de treball que s’ha realitzat.

A Catalunya 21.124 agricultors estan inclosos dintre del Règim de Petits Agricultors de la PAC, amb la qual cosa suposa que com a mínim un 30% d’aquests agricultors estan en unes condicions laborals altament millorables.

És important tenir consciència d’aquesta situació i plantejar-se un canvi. Hem de tenir present que pot arribar el dia en què finalment aquests treballs poc visibles però molt necessaris, no es cobreixin per falta de treballadors.

Peptites explotacions agrícoles

Si vols més notícies similars clica aquí.

I no oblidis seguir-nos a Facebook i Instagram.

fira-apat-2