L’agricultura es modernitza: el dron al camp

En els últims anys, els drons han anat ocupant espais quotidians del dia a dia com el camp. Avui en dia, ofereixen als agricultors serveis que abans requerien molt de temps, diners i jornalers.

Troba les males herbes amb un dron

L’Institut d’Agricultura Sostenible del CSIC fa anys que estan perfeccionant un algoritme al costat de pagesos de la zona. Els drons sobrevolen els seus camps i prenen imatges aèries. Aquest anhelat algoritme servirà per convertir aquestes imatges en un mapa de males herbes.dron

Normalment, l’agricultor utilitza els herbicides d’una forma general per la parcel·la, però les males herbes no es distribueixen de forma homogènia per tots els camps sinó que es distribueixen en rodals.

Els drons, punta de llança de l’anomenada agricultura de precisió, estan equipats amb sensors que treballen en diversos espectres. Una càmera de fotos estàndard recull l’espectre visible, el mateix que podem veure amb els ulls. No obstant això, aquest tipus de vehicles registren altres longituds d’ona com l’infraroig proper que la nostra vista no pot captar però que ens aporta informació molt valuosa.

La clau està en el fet que un cultiu afectat per estrès hídric o per un fong s’acaba esgrogueint amb el temps, però el dron pot detectar-ho abans que l’ull humà: mentre encara llueix verd.

El problema amb les males herbes és que al principi estan tan verds com el cultiu al qual estan associades, i amb el qual competeixen, en aquesta fase la dificultat de detecció és molt gran, per això la tècnica de l’algoritme ha hagut d’anar més enllà i fa una anàlisi basada en objectes, que analitza píxels similars de males herbes i de cultiu.

El gran avantatge de què gaudeixen ara mateix aquestes aplicacions és que la tecnologia ja està madura i en el mercat des de fa temps. Hi ha empreses que s’han llaurat un lloc en un nínxol amb tant potencial com el dels drons aplicats a l’agricultura.

Per iniciar-se en l’agricultura de precisió, el primer que es necessita és comprar un dron i obtenir les llicències necessàries, expedides pel Ministeri de Foment, per manejar-lo. A partir d’aquí, hi ha diverses companyies que conspiren des de fa temps per desenvolupar una plataforma sorprenentment senzilla.

dron

Si vols més notícies similars clica aquí.

I no oblidis seguir-nos a Facebook i Instagram.

fira-apat-2