Parc a Taula presenta el Peix de Temporada

Des del programa de Parc a Taula, conjuntament amb l’Escola d’Hosteleria de Castelldefels, la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú i la Denominació D’Origen del Penedès (el Celler Hospital de Sitges, Can Ràfols dels Caus i Celler Credo) han organitzat un àpat temàtic a Castelldefels el passat 8 de novembre per a donar a conèixer el peix de temporada que es pescat a les costes del Garraf.peix

“L’alimentació ajuda a gestionar patrimoni cultural, el patrimoni natural, aporta un ús social i pedagògic del territori, un desenvolupament sostenible i és salut.” Explica Xavier Roget, responsable del programa Parc a Taula de la Diputació de Barcelona, destacant la importància que té l’alimentació avui en dia. L’objectiu d’aquesta trobada és posar en comú la tasca dels productors, elaboradors i restauradors i alhora, difondre els valors dels espais naturals i els recursos que aquests ens ofereixen.

En l’àpat s’han presentat tres varietats de peix diferent: la Mòllera de Fang, la Sírvia i el Moll de Roca. Aquests han estat cuinats en sis plats diferents pels estudiants de l’Escola d’Hosteleria de Castelldefels que, prèviament, havien anat a visitar la Confraria de Pescadors de Vilanova per aprendre tots els secrets dels peixos. A més a més els cellers participants han presentat els seus vins que maridaven millor amb cada plat.

En l’àpat hi van participar personalitat com Santi Llacuna, director dels parcs del Garraf i d’Olèrdola, la Flora Portas, responsable del Centre d’Estudis del Mar o Cisco Olivella, director de la DO Penedès. També hi van ser presents molts  comunicadors i divulgadors de l’àmbit gastronòmic i ambiental com la Luisa Ramos de Baco y Boca, la Montse Bertran de femcuinetes.cat o la Lourdes Lòpez del Diari el Llobregat.

El peix de temporada i proximitat

El peix i el marisc té temporades, igual que la fruita i la verdura. Però quan anem a la peixateria, sovint trobem els mateixos peixos al llarg de tot l’any. Les espècies més conegudes, com els lluços, bacallans o les orades, a causa de la seva elevada demanda, solen estar sobreexplotades amb una captura intensiva, cada cop més lluny. Però al mar hi han moltes altres espècies que permeten diversificar el consum i restar pressió als peixos més consumits. Són espècies que es capturen determinats mesos, de manera que el peix té temps per recuperar-se i que permeten arts de pesca més sostenibles, com són les nanses, l’encerclament, el palangre o el tresmall.

Al Port de Vilanova i la Geltrú és un dels primers de Catalunya pel que fa el sector pesquer, tant en nombre de captures (més de 5.000 tones, l’any 2000), com en volum de facturació, com, sobretot, en qualitat i diversitat del peix i marisc que entra tots els dies a la llotja.

    peix peix peix

Parc a Taula

Parc a taula és un programa de desenvolupament econòmic promogut per la Diputació de Barcelona que pretén destacar, mitjançant la gastronomia, la producció artesanal i la viticultura de proximitat i de qualitat, els valors naturals, culturals i paisatgístics dels nostres parcs.

Descobriu-ho tot sobre el programa Parc a Taula en aquest post.

èix

Si vols més notícies similars clica aquí.

I no oblidis seguir-nos a Facebook i Instagram.

fira-apat