2018: una verema més quantiosa respecte 2017

Verema

Segons informa el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, aquest 2018, es preveu una verema més quantiosa respecte l’any passat, de manera general a totes les denominacions d’origen. A més a més, hi haurà un endarreriment entre una i dues setmanes respecte el 2017, fet que suposarà retornar al temps normal de verema que hi havia hagut altres anys, és a dir mitjans-finals d’agost o començaments de setembre.

Tot això passarà si no hi ha més onades de calor durant els dies restants d’agost.  Com a excepció, cal remarcar, que les vinyes més afectades per la sequera aquests darreres anys, no tinguin una recuperació igual de bona.

La verema per territoris

Pel que fa a territoris i denominacions d’origen es preveu el següent:

Terra Alta, Priorat i Montsant

Aquest 2018 es preveu una collita superior a la de l’any passat i amb un inici de verema una setmana retardat segons la cooperativa Unió. La mateixa font valora que tant al Priorat com al Montsant es preveu que les collites recuperin les dates d’inici normals dels darrers anys, amb dues setmanes i 10 dies de retard respecte de l’any passat, respectivament, i una producció superior a la de l’any 2017.

Empordà

Fonts dels Serveis de Sanitat Vegetal de l’Empordà i del Consell Regulador de la Denominació d’Origen (CRDO) Empordà han calculat una collita bona, superior a l’any passat en rendiment, una producció global en la mitjana dels darrers anys i un començament de la verema una setmana més tard respecte de l’any 2017, i, per tant, més acostat a les dates tradicionals, entre el 15 i el 20 d’agost. Verema

Costers del Segre

Es preveu una collita superior a l’any passat, amb un estat sanitari molt bo. El celler Raimat calcula començar a entrar entre el 7 i l’11 d’agost. El Departament d’Agricultura va informar que la pedregada del 20 de juliol, amb un grau d’afectació entre el 30-50% en un conjunt de més de 400 hectàrees, principalment a la subzona de Raimat, pot suposar una pèrdua lleugera de collita, que s’estima a l’entorn del 3%.

La Conca de Barberà

Es calcula iniciar la verema entre la darrera setmana d’agost i la primera de setembre, segons informa el mateix CRDO Conca de Barberà. La sortida de raïms ha estat correcta, exceptuant la varietat trepat com a conseqüència de l’anterior sequera. En aquesta mateixa zona, hi va haver algunes tempestes amb calamarsa o pedra molt locals (zona de Solivella i Sarral) i lleus, i caldrà esperar per veure si varia el volum final de collita.

El Pla de Bages

El CRDO de Pla de Bages preveu que la verema s’iniciarà els darrers dies d’agost, com en anys habituals. De moment, es calcula una collita entre un 20-30% superior a l’any passat, encara que en parcel·les puntuals hi haurà una pèrdua important a causa de la quantitat de raïm afectat per míldiu, un fong que ataca les fulles i els raïms dels ceps.

Alella

Segons el CRDO Alella, es preveu una pujada de la producció a confirmar fins a les dates pròximes al temps de collir, a l’entorn d’un 10% respecte de l’any passat. La previsió d’inici de la verema de les varietats primerenques és cap al 15 d’agost, i la de les varietats com la pansa blanca o la garnatxa, cap a començaments de setembre si continua el temps de calor i no hi ha pluja. El míldiu ha afectat algunes varietats, però sense un impacte greu, i s’espera que sigui una bona anyada.

Penedès

El CRDO Penedès calcula un inici de verema entre el 9 i el 10 d’agost, segons la zona, les varietats i les temperatures que es donin durant el mes. Hi ha vinyes amb una afectació de míldiu important, tant en fulla com en fruit. No s’espera que això afecti la qualitat de la verema, però sí que podria suposar una pèrdua de raïm puntual. Caldrà determinar quin volum de collita pot disminuir per aquest fet.

Verema

 

Si vols més notícies similars clica aquí.

I no oblidis seguir-nos a Facebook i Instagram.

fira-apat