Situació anòmala en la producció de fruita a Catalunya

Els productors de fruita de Catalunya alerten que en algunes varietats l’oferta cau un 30% respecte el 2017.

Producció de fruita a Catalunya

Els productors acusen la gran distribució, especialment europea, d’estar alentint les seves peticions de compra de fruita d’os en un intent de frenar els preus de préssecs i nectarines i fins i tot baixar-los. Afirmen que els actuals nivells de preus no es corresponen amb la lògica de l’oferta i la demanda. Mercabarna situava el passat dimarts, 19 de juny, en 1 euros el preu dominant del quilo de nectarina de polpa blanca, mentre que en el cas de la polpa groga el s’elevava a 1,05. En préssecs, els vermells variaven de 0,95 a 1,00 euros, segons fossin de polpa groga o vermella. Per la seva banda, el préssec groc tenia el preu més comú en 1,25 euros.

Producció de fruita a Catalunya

Des d’Unió de Pagesos, Francesc Pena, va denunciar la tàctica de la gran distribució, que “es repeteix cada estiu”, forçant rebaixes de preus. “És trist però és així, llevat de quatre cadenes que aposten per la qualitat”, es va lamentar. Va afirmar que malgrat que les estadístiques oficials auguren una caiguda de la collita de fruita d’os d’un 17%, en algunes varietats la reducció és molt més gran. Assegura, per exemple, que en paraguaians Ufo 4 o en nectarines que s’han de recollir en aquestes dates, la reducció pot ser d’un 30 o 35% en moltes finques, de manera que les cotitzacions haurien de ser avui molt superiors. Considera que la solució ha de passar per “fer com el sector holandès”, on han creat una organització de productors comercial que opera per negociar amb la gran distribució.

David Borda, responsable del sector de la fruita de JARC-COAG, va afirmar que el sector ha de fer autocrítica i que el preu hauria de marcar-se en origen per la producció. Ha considerat que s’haurien de rebutjar ofertes de compra especialment baixes i que no entren dins de la lògica de l’oferta i la demanda, en un any en què la producció és clarament inferior a la de l’any passat. Considera que les cotitzacions en palot no haurien de situar-se per sota de l’euro el quilo. Ha insistit que la situació que travessa la producció és del tot anòmala.

El president d’Asaja-Lleida, Pere Roqué, per la seva banda, va denunciar que la distribució està “aguantant ordres de compra just quan acaba l’oferta de Múrcia i comença a Lleida i la Vall de l’Ebre per intentar baixar preus”. Ha insistit que “tenint en compte la curta collita, hauríem de parlar de preus que doblessin els de l’any passat“. Ha remarcat que hi ha demanda real del consumidor, com demostra, ha dit, que el paraguaià segons entra a la central surt venut.

 

Producció de fruita a Catalunya

 

Si vols més notícies similars clica aquí.

I no oblidis seguir-nos a Facebook i Instagram.

fira-apat