El futur de la gastronomia catalana

XIII Concurs de Joves Cuiners i Cambrers de Catalunya: el futur de la gastronomia catalana

  • Enguany han participat alumes de 16 centres d’FP de les escoles d’hostaleria de tot Catalunya amb la incorporació de l’Escola d’Hospitalitat de la Małopolska (Myślenice, Polònia), que representa per primer cop la regió convidada que internacionalitza el concurs 
  • Els alumnes han hagut de reinterpretar i elaborar dues receptes del receptari tradicional català, parar taula, fer el servei i l’explicació dels plats, la presentació, i el servei del vi.

XIII Concurs de Joves Cuiners:res i Cambrers:res de CatalunyaProp de 70 alumnes de formació professional han mostrat la seva preparació i habilitats en el Concurs de joves cuiners i cambrers de Catalunya. Els participants eren alumnes dels cicles formatius de cuina i gastronomia i de serveis en restauració, els futurs cuiners i cambrers, pertanyents a 16 instituts d’ensenyament secundari i escoles d’hostaleria de Catalunya.

El concurs  l’ha organitzat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la revista Cuina, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació -pel que fa a la matèria primera del concurs- i l’Agència Catalana de la Joventut, a través de la xarxa d’albergs Xanascat.

L’acte es va celebrar a l’escola d’FP dels Jesuïtes Sarrià Sant Ignasi, guanyadora del concurs anterior, qui es farà càrrec de la logística del projecte.

Com a novetat, aquest any el concurs s’ha internacionalitzat amb la participació d’una regió convidada, Małopolska, a través de l’Escola d’Hospitalitat de la Małopolska (Myślenice, Polònia), regió amb la qual hi ha una cooperació en matèria de formació professional.

En què consisteix

El XIII Concurs de joves cuiners i cambrers de Catalunya consisteix en la reinterpretació i elaboració de dues receptes del receptari tradicional català, parar  taula, fer el servei i explicació dels plats, i en la presentació i el servei del vi adient.

El referent del receptari tradicional català que calia reinterpretar en aquesta edició era l’estofat de xai amb patates i olives verdes, extret del “Corpus de la cuina catalana”. I pel que fa al plat dolç, la recepta era el pastís de mel i mató de Gemma Coflent, extreta del receptari de la revista Cuina.

Tres guanyadors

XIII Concurs Plats Fira ÀPATTres de les escoles participants destacaven per sobre de la resta. No obstant, entre aquestes tres no n’hi havia cap que sobrepassés les altres dues. Per això, els membres del jurat van prendre la decisió d’otorgar, per primera vegada en la història del concurs, els premis principals a aquestes tres escoles: l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB), l’Escola d’Hostaleria Sant Ignasi de Barcelona i l’Escola d’Hoteleria Joviat de Manresa.

A més, com és habitual, es van lliurar cinc accèssits per reconèixer els més destacats en les diverses categories que valorava el jurat, i aquests van ser els guardonats:

Millor servei:  Institut Ramón Coll i Rodés de Lloret de Mar.

Millor cuina: Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona (EHTB).

Millor còctel: Institut Ramon Benaprès de Sitges.

Millors postres: Institut Cavall Bernat de Terrassa.

Millor servei de vi: Escola d’Hosteleria i Turisme de Lleida.

 

Si vols més notícies similars clica aquí.

I no oblidis seguir-nos a Facebook i Instagram.

fira-apat-2