Investigació de la qualitat dels sòls i les aigües a Catalunya

El Departament d’Agricultura busca conèixer l’efecte de les Bones Pràctiques agràries sobre la qualitat dels sòls i les aigües.

  • Es delimitarà un total de 7-10 conques hidrogràfiques arreu de Catalunya on s’aplicaran mètodes específics ja provats per conèixer els efectes de la fertilització en aquestes zones.
  • El 20 d’abril es va celebrar la primer jornada informativa a Malla (Osona), on es van donar les actuacions que es duran a terme a la conca del Torrent de Sant Jaume.

Investigació de la qualitat del sòl i les aigües a CatalunyaAmb aquest objectiu, tot i que els plans continuaran tenint l’abast territorial que han tingut fins ara, es delimitarà un total de 7-10 conques hidrogràfiques arreu de Catalunya, no gaire extenses, on es duran a terme actuacions més específiques. En aquesta iniciativa, s’inclou la participació de l’Agència Catalana de l’Aigua per donar més coherència entre les actuacions agronòmiques i els efectes en les aigües.

El Departament d’Agricultura ha decidit fer aquest pas endavant després de comprovar els bons resultats obtinguts pels Plans per a la millora de la fertilització agrària a Catalunya i el projecte LIFE+ FUTUR AGRARI.

Recuperar la qualitat dels aqüífers

L’objectiu d’aquestes actuacions és promoure les millors pràctiques per reduir l’excedent de nutrients al sòl i millorar-ne la gestió agrícola, ramadera i territorial a fi d’evitar que afectin la qualitat de les aigües. Així doncs, la proposta d’actuacions a realitzar a les conques se centra en la transferència als agricultors, ramaders i empreses de serveis que actuen en cada conca de coneixements necessaris per millorar les pràctiques de fertilització i de les eines i els equipaments que s’utilitzen per a fer-ho.

Es promourà la participació d’entitats de caràcter local que hi tinguin interès i aportin coneixement específic en cada cas. Actualment, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el Consorci de Medi Ambient de la Garrotxa-Sigma participen en les activitats que es realitzen a la conca de Santa Pau i la Fundació Mas Badia a la conca de Malla.

Es preveu fer un seguit de jornades tècniques en el marc del Pla anual de transferència tecnològica del DARP a les noves zones d’actuació.

 

Si vols més notícies similars clica aquí.

I no oblidis seguir-nos a Facebook i Instagram.

fira-apat-2