Problemes per al sector pesquer

Els pescadors acostumen a viure lluny de l’abast de la societat, ja que el mar és la seva llar. És on passen la majoria del temps, d’aquí a que als pescadors, se’ls caracteritzi per ser “bohèmics”. Els pescadors estan orgullosos del que són, ja que per ells, el mar és més que un sentiment.

El sector pesquer, lògicament, és imprescindible per la societat, ja que el peix és un aliment necessari pel nostre organisme degut a que aporta un nutrient que fa insubstituïble la nostra dieta. És, també, el mercat, qui fa que aquest aliment sigui imprescindible per a la societat, malgrat els seus preus.

Tot i això, el sector pesquer no està passant pel seu millor moment, ja que no només ha baixat la falta de pescadors amb formació i aptituds òptimes, sinó que també, els comerciants no estan comprant les quantitats que establirien els paràmetres normals, que comportarien un equilibri raonable entre la demanda i el preu.

Una de les raons seria la causa de l’excés de la pesca, que no només redueix l’existència de diverses espècies, sinó que també, causa un fort impacte en l’ecosistema marí. Una mala administració sumada a aquesta activitat, la qual fa perdre a la industria pesquera milions i milions d’ingressos potencials.

No obstant això, el problema segueix en peu, mentre que el producte d’aqüicultura creix, els rendiments de les pesqueres les quals capturen espècies no cultivades en el oceans i aigües interiors, desapareixen. Moltes espècies com la tonyina gegant de l’oceà Atlàntic s’han reduït a nivells que posaven en perill la seva capacitat de reproducció.

Aturar la pesca excessiva i permetre que les existències es reconstrueixin augmentaria la productivitat i maximitzaria els ingressos de la indústria a llarg termini.

La pesca sense control s’ha estès tant en el món desenvolupat com en el món en desenvolupament. Aquest tipus de pesca té efectes perjudicials obvis en les espècies que són objecte de captures i, al mateix temps, afecta a l’ecosistema en el qual viuen aquestes espècies causant perjudicis als pescadors i a les seves comunitats.

 

67_f_pesca_barco