Les explotacions bobines de llet s’estabilitzen a Catalunya

Catalunya és una de les comunitats autònomes que més producció lletera exporten en territori propi i fora, a més de tenir diferents marques de llet al capdavant del mercat d’aquest sector. No obstant això, l’any passat es va denunciar que més de la meitat de les granges, que es dedicaven a l’explotació bobina de llet, estaven en perill d’acabar en números vermells per la falta de producció però sobretot perquè la majoria dels compradors ja tenien els seus clients fixos i deixaven de banda molts altres.

Aquest any, gràcies a la PAC (Política Agrícola Comú), les explotacions bovines de llet a Catalunya han augmentat considerablement les seves produccions en l’àmbit general. Han passat a registrar un 49% de guanys de producció l’any passat a un 79% en l’actualitat.

La PAC ha subvencionat el mercat català amb ajuts econòmics i materials. Aquests ajuts han estat enviats a les granges catalanes que més ho necessitaven i alhora que més potencial de producció tenien. S’ha aconseguit que els preus siguin molt més raonables, amb la qual cosa els majoristes tenen més facilitat per comprar grans i petites quantitats, i també tenint més indiferència per tenir un comprador o un altre, ja que els preus s’estabilitzen més. Així també s’evita que hi hagi productors que puguin permetre’s vendre a preus baixos mentre altres hagin de vendre a preus més alts, fet que decanta molt la balança des de la perspectiva del comprador.

Així doncs, sembla que el mercat d’aquest sector s’està estabilitzant i possiblement s’incrementa i entri en una progressió positiva des de la perspectiva del valor dels productes dins d’un mercat molt volàtil.

evam-llet-e1490991402369