Temporal, baixes temperatures i el sector agrícola

En aquestes primeres setmanes de febrer, el clima a Catalunya s’ha caracteritzat per les baixes temperatures, on, en alguns llocs, ha estat present la neu on no hi acostuma a ser-hi. No només han estat les baixes temperatures, sinó que també, el temporal que en un termini de temps relativament curt, han hagut instàncies on les pluges torrencials han predominat en moltes parts del país.

La combinació de les pluges amb les baixes temperatures han estat, lògicament que hagi caigut neu, aiguaneu i calamarsa en algunes localitats, afectant així als terrenys agrícoles i les seves terres. És normal que en el mes de febrer, estiguem acostumats a veure el termòmetre en baixa temperatura, no obstant, no ho és tan que les pluges siguin tan fortes durant tant de temps i molt menys, que nevi en llocs com ho és Barcelona (i part de la seva area metropolitana), Tarragona i Girona.

 

El fet és que, en els últims mesos, el factor climatològic no ha estat de gran ajuda a les collites, i en la majoria de casos, ha provocat destrosses i pèrdues per aquells agricultors. Sembla ser, que les temperatures encara estaran a mínims fet que els agricultors, estan a l’espera per si els afectarà tant com en els últims mesos en què molts, han arribat a tenir pèrdues econòmiques.

 

Com ja vam explicar, la DARP i algunes associacions agrícoles, a nivell nacional i europeu, van haver de donar ajuts i subvencions ja que el sector agrícola ha patit força durant aquesta temporada, degut al clima i a la baixada de valors de molts productes.

 

Així doncs, haurem d’estar alerta sobre com va evolucionant el clima, en què el principal factor important, seran les pluges i la possibilitat de que pugui haver-hi més jornades de neu, tot i que no sembla que s’ampliïn més en zones que no és freqüent la neu.