Què ens provoquen exactament els aliments transgènics?

En els últims anys, la biotecnologia s’ha desenvolupat molt i, això ha permès que per primer cop en la història, l’encreuament d’espècies diferents sigui una realitat.

Els aliments transgènics són aquells que han estat produïts a partir d’un organisme modificat mitjançant enginyeria genètica i al qual se li han incorporat gens d’un altre organisme per produir les característiques desitjades. En l’actualitat tenen més presència d’aliments procedents de plantes transgèniques.

Captura de pantalla 2017-11-29 a las 12.16.31

El desenvolupament dels aliments transgènics ha tingut diversos objectius:

  • Per aconseguir més resistència a condicions ambientals més agressives (glaçades, sequeres, tipus de sòls diferents).
  • Per aconseguir més resistència a herbicides més forts i potenciar l’autodefensa contra plagues i insectes.
  • Per aconseguir una composició nutricional determinada.
  •  Per allargar la vida comercial en els productes, això implica una menor despesa i un menor dany al medi ambient

Tot i que en algun moment es van vendre els transgènics com la solució a la fam, queda molt clar que això no és així. Actualment es produeix prou per alimentar tota la població mundial. La fam al món és una qüestió política i econòmica, no de producció.

Els riscos en la salut més importants pel consum d’aliments modificats genèticament que s’han descrit són:

  • Efecte tòxic o al·lèrgic de les noves proteïnes generades.

  • Resistència a antibiòtics (es fan servir gens resistents a antibiòtics com a marcadors en conreus transgènics).

  • Altres efectes inesperats.

A més a més, tenen molt més risc d’hibridació i més possibilitats que hi hagi rebuig davant del gen inserit, a més que hi hagi més opcions que els gens no es desenvolupin de la manera esperada i es creïn noves espècies, amb tot el que això implica. Els seus efectes sobre la salut, tant de la terra com dels animals i humans són absolutament desconeguts, cosa que provoca incertesa pel consumidor.

Cal dir que en algunes proves de laboratori s’ha constatat que els organismes alimentats amb transgènics van patir mutacions genètiques, la qual cosa suposa evidentment un risc pels humans també, ja que es desconeix si poden provocar al·lèrgies en l’ésser humà.

Del que sí que es té constància és que provoquen contaminació genètica irreversible. L’aparició d’organismes amb avantatges d’adaptabilitat podria posar en perill d’extinció a espècies endèmiques o silvestres, que implica modificar per sempre una activitat tan històrica com la presència de l’humà a la Terra: l’agricultura.