Es crema Galícia, Asturies i Portugal

Durant el passat cap de setmana s’han declarat més de 150 incendiis, dels cuals més de la meitat continuen actius

 

 

Foc a Galícia
Foc a Galícia

Galícia es troba assetjada per més de mig centenar de fronts actius. La situació que viu la regió ha estat qualificat de “crítica” pel president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. El nombre d’incendis s’ha multiplicat des de dissabte passat registrant-se fins a 150 focus. S’han comptabilitzat quatre víctimes mortals, nombroses carreteres tallades i milers d’hectàrees de muntanya i vegetació arrasades.

 

Astúries també s’ha vist afectada per fins a una trentena de focs que han obligat a desallotjar durant la matinada les poblacions de Guillón, La Viliella i Larón, en el concejo de Cangas del Narcea, a 80 quilòmetres d’Oviedo. Les flames han arribat als voltants de la Reserva de la Biosfera de Muniellos, considerat la roureda millor conservada d’Espanya.

 

Quatre persones han mort a conseqüència de l’ona d’incendis. Les dues primeres víctimes mortals (de 88 i 80 anys d’edat) es van veure atrapades pel foc a l’interior d’una furgoneta en la parròquia de Chandebrito, en Nigrán (Pontevedra). Una tercera va perdre la vida en Carballeda de Avia (Orense) i una quarta, un home septuagenari que participava en les tasques d’extinció, va morir a Vigo. S’han registrat vuit ferits per cremades —tres d’ells van ser ingressats— i multitud de persones han estat ateses per inhalació de fum. A Portugal, almenys 29 persones han perdut la vida i es comptabilitzen 25 ferits.

 

 

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha insistit en la idea que els incendis “han estat provocats durant tota la setmana” i ha acusat a la gent que ha originat els focs “de ser conscients de les condicions climàtiques adverses que es produirien durant el cap de setmana”. Feijóo ha afegit que els efectes de l’huracà Ophelia i els incendis que han entrat des de Portugal han portat a Galícia a “una situació crítica” i ha afirmat que es tracta d’una “activitat incendiària homicida”. En tan sol set hores (des de les 0.00 del diumenge fins a les 7.00 del dilluns), s’han registrat 24 nous focus a les muntanyes de la comunitat.

 

De moment no hi ha hagut detencions, no obstant això aquest tema és molt seriós. Experts creuen que es deu a la llei que permet construir sobre sòl cremat sense deixar passar 30 anys, com en l’anterior llei.