Espanya, la desena potència mundial en exportació d’aliments

La FIAB situa a Espanya com el 6o que més exporta a nivell europeu i el dècim a nivell mundial

En un món tan global·litzat, Espanya es el dècim pais que més exporta al sector d'alimentació
En un món tan global·litzat, Espanya es el dècim pais que més exporta al sector d’alimentació

Les dades de la Federació Espanyola d’Alimentació i Begudes (FIAB) situen a Espanya com el sisè país de la Unió Europea que més exporta i el dècim a nivell mundial. La indústria agroalimentària “manté la senda de creixement” en la producció, l’ocupació registra taxes rècord d’afiliació i la balança comercial “no deixa de millorar” per el “excel·lent” comportament de les exportacions.

El president de FIAB, Manel Calvo, ha expressat la confiança que té que Espanya aviat millorarà la seva posició i pujarà de posició respecte als seus competidors directes, França, Itàlia i Portugal, els quals al seu torn són també els seus majors receptors globals.

El passat 10 d’octubre la FIAB va participar en el primer Fòrum de tendències en la Indústria d’Alimentació i Begudes (IAB), organitzat per la consultora EY (abans Ernst & Young) per analitzar les principals tendències del sector i altres assumptes prioritaris per a les empreses com la digitalització.

La agroindustria és “un gran motor” de l’economia en tot el territori espanyol i és generadora d’ocupació i riquesa, va afirmar el president, qui advoca per mantenir l’aposta de FIAB i les seves empreses per la internacionalització, la innovació, l’ocupació i el talent amb la finalitat d’aconseguir els objectius marcats per 2020.

Com a bases d’èxit, va ressaltar que els aliments i begudes espanyols tenen valor afegit, innovació, qualitat i seguretat, degut a la seva llarga tradició al món agroalimentari, especialment a comunitats com Catalunya o Andalusia.

Segons les dades del FIAB, el sector va tornar a marcar una xifra rècord en 2016 amb una facturació de 96.400 milions d’euros, un creixement nominal de l’1,3 % que consolida el seu lideratge i supera els nivells previs a la crisi.

El valor afegit brut va sumar 29.400 milions d’euros, xifra que representa el 3 % del PIB espanyol i del 21 % de la indústria manufacturera, va especificar. Quant a les exportacions, van ascendir a 27.500 milions d’euros l’any passat, un 8,4 % més interanual, amb un superàvit que va millorar un 21 %, fins a 7.250 milions d’euros.