Es constitueix el Consell Català d’Alimentació

El Consell Català d’Alimentació tindrà la funció d’actuar com a centre de debat per poder decidir que polítiques poden impulsar el sector alimentari de Catalunya

14848273720858
Avui, 13 de setembre, s’ha constituït el Consell Català de l’Alimentació, òrgan adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP). Aquest té com a objectiu ser una agrupació de debat i noves propostes amb la finalitat de millorar les polítiques agroalimentàries de Catalunya amb la finalitat de millorar tant la qualitat com la sostenibilitat. Hi haurà reptes socials, ambientals, empresarials i tecnològics.

Meritxell Serret, la consellera del DARP i presentadora d’aquest esdeveniment, ha destacat que “el Consell Català de l’Alimentació és un instrument fonamental per impulsar una nova política alimentària de país basada en la producció local d’aliments i en la gestió sostenible del mitjà, que contribueixi a la cohesió socioeconòmica del territori i a la sobirania alimentària de Catalunya”.

El Consell Català de l’Alimentació proposarà actuacions amb els següents objectius:

– Continuar fomentant la qualitat i la seguretat dels aliments.
– Promocionar els productes alimentaris catalans, inclosos els de una qualitat diferenciada, els de proximitat i els produïts de forma ecològica.
– Afavorir l’equilibri, la transparència i les sinergies positives en tota la cadena alimentària.
– Fomentar la sostenibilitat, la responsabilitat social i la lluita contra el malbaratament d’aliments.
– Promocionar la dieta mediterrània i fomentar en la ciutadania hàbits alimentaris saludables.

Per poder veure tots els punts de vista el Consell estarà compost per diferents components de la cadena alimentària

Per desenvolupar totes aquestes actuacions, aquest òrgan col·legiat s’estructurarà en quatre comissions: Comissió de la Cadena Agroalimentària, Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, Comissió de Gastronomia i Territori, i Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat. El Consell es tornarà a reunir d’aquí en dos mesos per acordar la constitució d’aquestes quatre comissions.

El Consell Català de l’Alimentació està format per una àmplia representació de les associacions i entitats relacionades amb l’alimentació a Catalunya, des dels consumidors fins a les organitzacions professionals agràries més representatives, les institucions i els col·legis professionals relacionats. Concretament, estàn representants diferents departaments de la Generalitat de Catalunya; UNAE, en representació dels consumidors; la Càtedra UNESCO d’Alimentació, Cultura i Desenvolupament, la Fundació Banc dels Aliments, PIMEC Agroalimentària, FCAC, la Federació Catalana DOP-IGP i la Federació Catalana d’Associacions de gremis de Forners, en representació dels diferents agents del sector agroalimentari; Unió de Pagesos i JARC, com a organitzacions professionals agràries més representatives; l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya; i les Diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, en representació del món local.

 

FONT: gencat.cat