Creixement de la producció agrària ecològica

En el sector de l’agricultura ecològica i els productes ecològics hi ha hagut un creixement de treballadors del 7,4%, i la facturació ha crescut un 38% en relació a la temporada 2015-2016.

L'agricultura ecològica catalana té un creixement molt important
L’agricultura ecològica catalana té un creixement molt important

Avui dia els productes ecològics estan en auge. Els productes ecològics són aquells que no han estat tractats amb intervenció química. Per distingir-se, aquests productes porten diferents etiquetes que certifiquen la qualitat del producte, com per exemple el segell Ben Fet de PIMEC.

Cada vegada més i més agricultors se sumen a aquest moviment, deixant de costat els pesticides i altres productes químics. Això ha suposat un augment dels llocs de treball del 7,4%, ja que es contraresta el treball de les màquines i els productes químics amb el treball humà. Igualment, surten compensats ja que aquest tipus de producte es ven a un preu molt superior a un producte no ecològic. Al seu torn, el volum de negoci es va incrementar un 38% el 2015, i se situa en els 401 milions d’euros, segons les dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Aquest augment de l’oferta és a causa d’un augment en la demanda. Segons Neus Ferrete, sotsdirectora del Departament d’Agricultura de la Generalitat, “sabem que proveir tota la població amb productes ecològics és impossible, perquè es necessiten moltes hectàrees de terreny i més mà d’obra”, admet Ferrete, “però a Catalunya queda molt camí per recórrer i és bé que hi hagi una alternativa al consum habitual”.

No només augmenta el sector amb l’agricultura, sinó que també creixen els operadors de ramaderia. Sobre el total d’aquesta activitat dominen els operadors de carn de boví, amb un 51%. La carn ecològica, el producte més demanat, es completa amb carn d’ovella (13%) i de cabra (10%). El Departament d’Agricultura, el de Territori i el d’Ensenyament, juntament amb l’Agència Catalana de Consum, tenen en marxa un programa de foment de la producció agroalimentària ecològica per al període 2015-2017. “Promocionem les marques de qualitat, amb la certificació ecològica, per les seves tasques en producció, innovació, consum i comunicació”, detalla Ferrete. El programa, per exemple, s’alia amb les facultats d’agronomia per donar ajudes de fins a 100.000 euros a l’any a projectes que desenvolupin sectors estratègics. Un d’ells és el de la avicultura i els ous ecològics, un producte molt visible als supermercats però que gairebé no té promoció. “És un sector en el qual hi ha molta demanda però que només representa el 3% dels productors”, conclou Ferrete.

 

FONT: cat.elpais.com