Comença l’operatiu de suport i vigilància para la Sega de 2017

Per sisè any consecutiu, el Departament d’Agricultura, Remaderia i Pesca, DARP, juntament amb les Agrupacions de Defensa Forestal ha iniciat el plà per prevenir incendis durant la temporada de Sega d’aquest any del cereal.
Aquest pla recull 250.000 hectàrees situades Catalunya. El nombre d’incendis, gràcies a aquest operatiu, s’ha reduït un 30%.

El 54% dels incendis son causats per accidents fora dels treballs de recol.lecció
El 54% dels incendis son causats per accidents fora dels treballs de recol.lecció
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el DARP, va posar en funcionament el dia 15 de juny  la Campanya de la Sega, un operatiu especial de suport al món rural que pretén reduir el nom d’incendis i minimitzar els danys. Aquest operatiu especial format per més d’un centenar d’efectius s’ha sumat a les jornades de formació dirigides als pagesos i les trobades informatives que tenen lloc a diferents consells comarcals.

Les 250.000 hectàrees compreses en aquest pla es reparteixen en als principals zones cerealístiques de Lleida, Tarragona i la Catalunya Central i és concentra als comarques de l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i la Urgell.

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb el risc d’incendi, bàsicament perquè és duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. A això, no obstant, cal afegir-li que només un 46% dels incendis que s’iniciïn en un terreny agrícola vinculat a la campanya de la sega tenen l’origen en els treballs pròpiament de recol·lecció. Així, burilles, rajos, accidents o treballs mecànics o forestals representan el 54% de les  causes dels incendis agrícoles.

En aquestes jornades de formació es fa especial incapie en les precaucions per no cometre aquestes petites distraccions o errors que tan malament poden acabar, a més d’explicar les mesures vigents en la normativa.

El dispositiu de vigilància està format per efectius del cos d’Agents Rurals de les  set comarques afectades, membres del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) de Forestal Catalana i representants d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) que també participin en la vigilància d’acord amb la seva disponibilitat. Són ajudats per un dispositiu aeri.

 

FONT: agricultura.gencat

r-requena