Es perdrà el 30 % de la collita de tomàquets espanyola per culpa de l’ona de calor

L’onada de calor a la qual s’ha vist sotmesa tota Espanya ha estat molt perjudicial quant a l’àmbit de l’agricultura, especialment en relació al cultiu del tomàquet. Si l’ona de calor continua, com és previst que ho faci, es calculen unes pèrdues de 450 milions de quilos de tomàquets al territori espanyol

Catalunya és una de les regions que més conrea i distribueix tomàquets, per la qual cosa està sent especialment afectada.

Catalunya es una de les regions que mes conrea tomàquets
Catalunya es una de les regions que mes conrea tomàquets

El principal problema, en aquest cas, són les dates. En una altra etapa del creixement del tomàquet no tindrien tanta importància. No obstant això, cada any es treballa sobre la base de les temperatures mitjanes de l’any, les quals ronden entre els 30 graus diürns i els entre 17 i 22 graus nocturns. el que provoca que es pugui arribar a la producció òptima del tomàquet. A Catalunya, normalment, la data òptima per recollir el tomàquet és la primera quinzena de juliol. No obstant això, aquesta onada de calor, de fins a 10 graus per sobre de la mitjana, ha provocat que el creixement del tomàquet es desajusti.

La experiència diu que, en aquests casos de calor, la producció del tomàquet baixa fins a un 40 %. La AEMET ha declarat la primera alerta per onada de calor, ja que oficialment ha previst unes tomaqueres amb molta vegetació però poc fruit. En aquest cas, es preveen unes perdudes de 450 milions de quilos de tomàquets.

Cal recordar als productors, que aquestes pèrdues significatives conseqüència dels factors i fenòmens climatològics, serien totalment indemnitzables, sempre que s’estigui inscrit en algun tipus de companyia d’assegurances. Això sí, perquè la indemnització es pot tramitar, s’haurà de fer la denúncia en un termini de 7 dies respecto el moment en el qual ocurreixi, amb la qual cosa si al final de la setmana no han baixat les temperatures seria convenient per als agricultors que presentessin els corresponents parts d’incidència pel seguiment i posterior indemnització.

 

FONT: elgourmetcatala.cat

r-requena