Després de 27 anys de prohibició, serà possible adquirir llet crua

El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, DARP, ha anunciat que de cara a l’estiu s’aixecarà la prohibició de la venda de llet crua, sense estirilizar ni pasteuritzar

 

Després de 27 añys es podrà comprar llet crua a Catalunya
Després de 27 añys es podrà comprar llet crua a Catalunya

 

Fa 27 anys, per motius sanitaris, es va prohibir la venda de llet crua al públic per raons sanitàries. Aquesta forma de distribució de la llet, es va prohibir el 1990 per la Unió Europea, seguint amb les recomanacions sanitàries europees. La llet crua és la que es ven a granel sense esterilitzar o pasteuritzar. No obstant això, el govern, mitjantçant l’ajuda del DARP, va a fer un decret mitjançant el qual va aprovar-venda a granel d’aquest tipus de producte, fent possible la compra legal de llet als ramaders directament.

En aquest decret es redacta l’obligació de vendre la llet freda, i l’obligació d’avisar el consumidor que per poder consumir-la sense perill s’haurà bullir abans de 3 dies. Això es deu al fet que el govern confia plenament en la qualitat d’aquest producte català.

Ara mateix, la llet crua només es pot vendre a productors per a la posterior esterilització, que consisteix a sotmetre la llet a altes temperatures perquè es conservi durant uns nou mesos. El projecte de la Generalitat recorda que actualment el consumidor només pot comprar llet pasteuritzada (llet fresca) a màquines expenedores. Per aquest motiu la Generalitat considera que ha de permetre la venda de llet crua directament dels ramaders, per fomentar l’activitat dels ramaders, especialment de les granges més petites i així, impulsar els productors agraris locals que menys activitat tenien fins ara a causa de aquesta prohibició.

Amb això, es pretén impulsar aquests petits i no tan petits negocis locals i regionals que promouen el producte català. És un decret que ha causat molt interès, ja que es recorda amb nostàlgia la llet crua, una llet més casolana i familiar, amb molta més autenticitat, donant-li als empresaris locals l’oportunitat de tractar diréctamente amb el consumidor.

A més, amb aquest tipus de llet, amb molt més cos i densitat. Com va dir Roser Serret “amb aquest tipus de llet es poden fer moltes coses, des de formatges i iogurts fins beixamel”.

Per tal d’inculcar aquest tipus de llet, principalment molt saludable, el projecte inclou programes a les escoles per educar els nens en els consums tradicionals i en els diferents gustos dels productes.

FONT: http://www.elgourmetcatala.cat/torna-la-llet-acabada-de-munyir-a-la-porta-de-casa-prohibida-27-anys/

r-requena