Agricultors catalans contra el càncer

Els agricultors gironins van iniciar una solidària acció en els seus camps de cultiu. Es tracta de pintar l’embalatge de les bales de palla de color rosa (el color contra el càncer de mama), per fer una iniciativa per lluitar contra aquesta malaltia.

 la iniciativa de les bales de palla roses s'ha expandit per tot el món

La iniciativa de les bales de palla roses s’ha expandit per tot el món

S’utilitza la tècnica d’embolicar les bales de palla perquè d’aquesta manera el menjar del bestiar no coixa humitat. Les bales de palla són el menjar per a les vaques lleteres, un producte que està en grans problemes econòmics, ja que el preu per litre de compra i venda és molt desigual.

Per això, aquesta inciativa, a part de solidària, pot ajudar a aquest àmbit comercial, ja que aquest ‘sobrecost’ que tenen les bales i la seva producció, el col·lectiu de productors i agricultors ha acceptat perquè aquest petit sobreesfuerzo pot significar un gran pas para a la lluita contra el càncer. D’aquesta manera estan més disposat a assumir aquesta despesa. A més, realment les bales roses donen una major visibilitat i importància als camps, enaltint el sector i la seva visibilitat, la qual cosa afavorirà al sector, ja que serà més vist, conegut i comercialitzat.

Està iniciativa, no obstant això, no és nova. Va sorgir de Nova Zelanda, on els agricultors que utilitzaven el comú mètode de recollir la palla el belis gegantes, un dia van decidir pagar la pintura rosa per pintar l’embolcall comú blanc de les bales de palla i així sumar-se a la iniciativa de la lluita contra el càncer de mama. A Espanya va arribar la iniciativa a Palència, on els camps es tiñeron de rosa. En terres catalans van ser els gironeses els que van adoptar aquesta mesura, causant un gran èxit i fortament seguits per altres comarques com el Penedes o el Baix Llobregat.

La clau està en què aquestes bales es venen amb un sobrecost, ja que del recaptat aquests agricultors donen una part a fundacions contra el càncer de mama. Així, a més de conscienciar la causa, aporten un valor econòmic per a la cerca de solucions.

 

Segons el Departament d’agricultura de Catalunya, s’ha d’aplaudir aquesta solidària i necessària iniciativa i cal animar al fet que tots aquells agricultors del sector que puguin, tinguin l’embranzida i decisió per dur-la a terme, amb el que aconseguirem ser un sector molt solidari si amb cada granit que cadascun posa amb aquesta campanya o uns altres similars, subvencionar tot el que es pugui i ajudar a les recerques contra aquesta malaltia que desgraciadament afecta a tantes persones.

 

Font: http://www.elgourmetcatala.cat/els-camps-es-tenyeixen-de-rosa-per-una-bona-causa/