Llum UV. Noves Tecnologies de Conservació d’Aliments

L’us de diferents tipus de llums ultraviolada estan molt presents en la nostra vida, només amb sortir al carrer ja l’estem rebent de la llum solar, és la que ens posa morenos, hi ha negocis muntats amb cabines d’UVA per a aquest objectiu i també s’utilitzen altres per higienitzar superfícies de laboratoris i indústries, ganivets i altres eines, i fins i tot raspalls de dents.

 

El tractament amb radiacions UV és una de les Noves Tecnologies de Conservació dels Aliments, només cal veure els nombrosos estudis en marxa que investiguen les aplicacions en els diferents tipus d’aliments, quina dosi són necessàries per aconseguir objectius com la pasteurització i com es poden irradiar els aliments de la millor manera possible.

Aliments sotmes a la llum UV

 

Què és i en què consisteix el tractament per UV?

La llum UV és una radiació, és a dir, una emissió d’energia que es propaga a través de l’espai i dels materials, i consisteix a exposar amb aquesta radiació a l’aliment a tractar durant un temps determinat, el necessari per aconseguir el nostre objectiu. Dels tres tipus de llum UV (A, B i C), la UVC és la que té poder germicida.

Els raigs UV els vam crear amb uns llums de mercuri a baixa pressió, d’aspecte similar als tubs fluorescents, però amb emissió d’UV.

Es pot sotmetre a processos d’higienització i pasteurització als aliments sensibles a la calor amb canvis mínims en les seves propietats organolèptiques, semblant-se més al producte sense tractar però aportant la seguretat alimentària, sense afegir altres conservants i a més amb un cost econòmic baix comparat amb altres tecnologies , a causa del consum i baix cost de manteniment.

L’autorització de la comercialització de llet tractada amb UV a sigut aprovada a Catalunya i consisteix en llet de vaca (sencera i semidesnatada) a la qual s’aplica radiació ultraviolada (UV) després de la pasteurització. Aquest tractament fa que augmentin les concentracions de vitamina D3 (colecalciferol) per la conversió del dihidrocolesterol en vitamina D3.

rocio