La meitat dels catalans consumim productes ecològics

productes-ecologics-catalunya

 

La meitat de la població catalana consumeix productes ecològics, encara que només un 5% ho fa diàriament i el 25% amb una freqüència setmanal, segons l’últim Baròmetre sobre el Consum d’Aliments Ecològics que elabora el CEO (Centre d’Estudis d’Opinio) de la Generalitat.

Això revela l’augment constant del nombre de persones que opten per aquest tipus de menjar, on destaca que el 37% de la població menja productes ecològics un cop al mes i que l’augment en el nombre de consumidors respon sobretot a la fidelització d’aquells que ja han provat aquest tipus d’aliment i que intensifiquen la seva compra. De fet, els compradors de productes ecològics destinen ja, de mitjana, prop d’una tercera part del seu pressupost a aquest tipus d’alimentació.

Pel que fa a la introducció dels aliments ecològics en els menjadors escolars, el 88% dels enquestats considera que és una iniciativa positiva i el 72% dels pares i mares que utilitzen aquests menjadors asseguren que estarien disposats a pagar més a canvi que els seus fills consumeixin aquests productes. El 2012, quan es va elaborar l’últim baròmetre, el percentatge de pares disposats a pagar més per aquests productes era un 60%.

La salut és el motiu més esgrimit pels enquestats per justificar l’opció pels aliments ecològics, entre els quals destaquen com més consumits la verdura i els llegums (73%), la fruita (70%), els ous (63%), la llet i els derivats làctics (60%), la carn (43%), el pa, els cereals i la pasta (40%) i l’oli ecològic (27%). Les botigues especialitzades és el principal lloc de compra d’aquests productes (46%). El Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2015 pretén quantificar i qualificar el coneixement i els hàbits de consum d’aliments ecològics dels consumidors catalans i mesurar la seva evolució.

També s’han donat a conèixer les dades de producció ecològica de Catalunya corresponents a 2015, quan es va incrementar en un 10,65% el nombre d’operadors dedicats a la producció, elaboració, importació i comercialització d’aquests aliments. El president del Consell Català de la Producció Ecològica (CCPAE), Daniel Valls, ha subratllat que els creixements més importants d’hectàrees dedicades a aquesta producció s’han donat en el cultiu de la vinya i dels arbres fruiters. A més, les empreses ecològiques catalanes van facturar el 2014 un total de 291 milions d’euros, un 39% més que l’any anterior.

fira-apat-2