DOP: La Denominació d’Origen Protegida

DOP-Catalunya

 

Segur que heu sentit a parlar de la DOP, Denominació d’Origen Protegida, i sabeu que a Catalunya contem amb més d’una. Però quines? I què significa exactament la DOP i com un producte arriba a rebre aquesta distinció?

Doncs la Denominació d’Origen Protegida (DOP) correspon al nom d’un producte originari d’una zona geogràfica determinada. La qualitat o característiques del producte són degudes essencialment o exclusivament al medi geogràfic en què es realitzen la producció, la transformació i l’elaboració.

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) és el nom que identifica un producte originari d’un lloc determinat, una regió o excepcionalment un país, la qualitat del qual o les seves característiques es deuen fonamentalment o exclusivament a un medi geogràfic particular, amb els factors naturals i humans inherents a ell i del qual les fases de producció, transformació i elaboració es facin totalment en la zona geogràfica definida.

 

Les 12 DOP catalanes:

 • Arròs del Delta de l’Ebre
 • Avellana de Reus
 • Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya
 • Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya
 • Oli de Siurana
 • Oli de Terra Alta
 • Oli de Les Garrigues
 • Oli del Baix Ebre Montsià
 • Oli de l’Empordà
 • Pera de Lleida
 • Mongeta del Ganxet
 • Fesols de Santa Pau

 

Sens dubte ens trobem en un territori privilegiat i ric en productes reconeguts per la seva qualitat arreu del món. Les nostres Denominacions d’Origen Protegides són un clar exemple de la tradició i excel·lència de la nostra agricultura i ramaderia que, tot i la gran proliferació d’industrializació d’aquests sectors, es mantenen i es volen conservar. No obstant, no és una tasca fàcil i necessita la col·laboració dels consumidors d’arreu del territori, hem de valorar el què tenim a casa tot i l’atractiu que poden semblar altres productes. Si bé és cert que la crisi i l’economia van en contra d’apostar plenament per aquests productes, ja que normalment tenen un cost més elevat, si entre tots apostem pels productes locals i de proximitat aquesta diferència de preu serà cada cop més baixa.

 

Més informació sobre les DOP: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/distintius-origen-qualitat-agroalimentaria/dar_dop/dar_productes_reconeixement_comunitari/

fira-apat-2