Tortell de Reis

Aquest dia de  Reis, sorpreneu els més petits amb un tortell de reis fet per vosaltres. A més a més, li podeu afegir el típic poema que els pastissers hi afegeixen:

Poema: “Feliç Tortell de Reis!”

Si la fava tu hi has trobat,

paga el tortell sense recança

i no perdis l’esperança

seràs un ser afortunat.

I si t’hi surt la figureta

no et quedarà més remei

que ser coronat com a Rei

d’aquesta festa distreta.

Tradició, sana alegria;

formen en la taula anell,

i mengem tan bon tortell

en pau i franca harmonia.

Recepta Tortell de reis

Atenció! És una recepta amb molts passos, així que estigueu atents.

Necessitarem:

Massapà

  • 150 gr. de farina d’ametlla
  • 150 gr. de sucre llustre
  • 15 gr. de clara d’ou

Glaça per fer el sucre volat

  • 8 gr. de clara d’ou
  • 45 gr. de sucre gra
  • Unes gotes de llimona

tortell de reisSucre Volat

  • 300 gr. de sucre
  • 50 gr. d’aigua
  • Un pessic petit de cremor tàrtar o unes gotes de llimona.

Brioix

  • 100 gr. de farina força
  • 20 gr. de llevat premsat
  • 200 gr. de farina força
  • 10 gr. de llevat premsat
  • 60 gr. de sucre
  • 35 gr. de mantega
  • 1 ou
  • 6 gr. de sal
  • 1 cullera grossa d’aiguanaf
  • 1 cullera grossa d’anís
  • Llet (la que admeti)
  • Ratlladura de llimona

Elaboració

Massapà

  1. Començarem barrejant bé la farina d’ametlla i el sucre llustre.
  2. Seguidament, incorporarem les clares (com si féssim panellets).
  3. Ho reservarem.

Glaça per fer el sucre volat

  1. Agafarem una espàtula de fusta i batrem la clara d’ou.
  2. A poc a poc, hi anirem afegint el sucre fins que quedi una pasta consistent, no massa dura.
  3. Un cop el sucre ens comenci a blanquejar, hi afegirem unes gotes de llimona.

Sucre Volat

  1. En primer lloc, prepararem un motlle folrat amb paper vegetal per anar al forn.
  2. En una olla, posarem a coure el sucre. Un cop comenci a bullir, hi afegirem el pessic de cremor tàrtar o unes gotes de llimona.
  3. Necessitarem un termòmetre per mesurar la temperatura. Quan arribi la mescla a la temperatura de 135ºC traurem el sucre del foc i ho remenarem amb una espàtula de fusta.
  4. Hi afegirem la glaça que hem preparat prèviament, la mesura d’una culleradeta de cafè, i ho remenarem enèrgicament amb moviments circulars.
  5. Quan veiem que el sucre comenci a pujar i tot seguit baixi, no hem de deixar els moviments circulars, ja que just quan el sucre comenci a pujar de nou, l’abocarem en el motlle que hem deixat preparat al principi. Ja tenim el sucre volat!

Brioix

  1. Primer, prepararem la massa mare. Dissoldrem el llevat amb llet tèbia (a uns 35ºC.)
  2. Hi afegirem la farina i ho mesclarem tot fins a aconseguir una massa consistent. Si és necessari, es pot mesclar amb les mans.
  3. La deixarem reposant fins que dobli el seu volum.
  4. Un cop la massa tingui el doble de volum, ho mesclarem juntament amb la resta d’ingredients pel brioix i ho amassarem bé amb les mans.
  5. Quan estigui ben amassada, l’hi untarem una mica d’oli i la deixarem reposar uns deu minuts.
  6. Passats els deu minuts, dividirem la massa en part de 210 grams.
  7. Amb cada part farem boletes i li donarem forma de tortell, afegint al gust el massapà, i amagant la figura del rei i de la fava.
  8. Finalment, ho deixarem llevar fins que dobli el seu volum i hi courem al forn a 220-230º C uns 8 minuts aproximadament.
  9. Quan ja estigui fred, es pot decorar al gust amb fruita confitada, sucre o el que vulgueu.

FIRA ÀPAT US DESITJA UNS BONS REIS! ESPEREM QUE ELS REIS US PORTIN MOLTS REGALS I POC CARBÓ

tortell de reis

Vols més? Et recomanem aquesta recepta.

No oblidis etiquetar-nos a Facebook i Instagram si fas alguna recepta de Fira ÀPAT 2018!

fira-apat-2